Hlavní obsah

Nejméně dětí chodí do školy v Libérii, Sýrie mezi nejhoršími není

Ženeva

Nejméně dětí chodí do školy v Libérii, Jižním Súdánu a Afghánistánu. Naopak Sýrie, v níž už pět let zuří válka, v první desítce zemí s nejnižším podílem dětí, které mohou usednout do lavic, není. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek u příležitosti začátku školního roku v řadě zemí světa zveřejnil Dětský fond OSN (UNICEF).

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Školáci v pásmu Gazy

Článek

V západoafrické Libérii do školy nechodí téměř dvě třetiny dětí a v Jižním Súdánu skoro 60 procent. Následují další africké a asijské země: Afghánistán (46 procent), Súdán (45 procent) a Niger (38 procent). V Nigérii, nejlidnatější zemi Afriky s více než 170 milióny obyvatel, vzdělávací instituci nenavštěvuje 34 procent školou povinných dětí.

Naopak v první desítce není například Sýrie, v níž od roku 2011 zuří ozbrojený konflikt. I tady ale do školních lavic neusedne 2,1 miliónu dětí ve věku od pěti do 17 let. Do školy nechodí ani dalších 600 000 syrských dětí, které kvůli válce žijí v uprchlických táborech v některé z okolních zemí.

Milióny dětí bez základního vzdělání

V deseti nejpostiženějších zemích do školy nechodí celkem 18 miliónů dětí. Studie UNICEF navíc nezahrnuje data ze dvou zemí, v nichž zuří ozbrojené konflikty - Libye a Somálska - a počet dětí, kterým se ve světě nedostane školního vzdělání, je tak pravděpodobně ještě vyšší.

Důvody "vzdělávací krize" jsou podle UNICEF hlavně ozbrojené konflikty, přírodní katastrofy a chudoba. Vzdělání dětí je přitom klíčové pro zlepšení životní úrovně celé společnosti i poválečnou obnovu, připomíná Dětský fond.

Související téma:

Reklama

Výběr článků

Načítám