Hlavní obsah

Japonsko varovalo Peking před agresivitou, která může vyvolat válku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Peking

Japonsko v úterý varovalo, že čínská agresivní politika ve sporných námořních oblastech může dospět až k vyvolání ozbrojeného konfliktu. Varování přišlo v době čínských manévrů ve Východočínském moři, kde si obě země nárokují ostrovy Senkaku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vojenské cvičení čínské armády, námořnictva a letectvaVideo: Reuters

 
Článek

„Čína, zejména pokud jde o námořní otázky, kde jsou její zájmy v rozporu s ostatními, i nadále působí autoritářským způsobem a pokouší se měnit status quo silou,” uvádí se v japonské Bílé knize, z níž cituje agentura AFP. Kniha byla zveřejněna den po zahájení čínského cvičení.

Foto: Dai Zongfeng, ČTK/AP

Čínský raketový torpédoborec odpaluje raketu.

V rámci námořního cvičení, které začalo v pondělí, byly vypáleny desítky raket. Čínské ministerstvo obrany řeklo, že úkolem manévrů je zlepšit přesnost a rychlost čínských sil a schopnosti radioelektronického boje na moři, uvedla televize Fox News.

Do manévrů jsou zapojeny lodě, ponorky i letadla a pobřežní stráž.

Foto: China Daily, Reuters

Čínské lodě na manévrech ve Východočínském moři

Japonsko vede s Čínou dlouholetý spor o souostroví ve Východočínském moři, jež Japonci, kteří je mají pod svou správou, nazývají Senkaku a Číňané Tiao-jü. Neobydlené souostroví je obklopeno vodami bohatými na ryby a zřejmě jsou tam i ložiska zemního plynu. Oblastí vedou významné námořní trasy.

Foto: Mapy.cz

Japonská Bílá kniha byla zveřejněna ani ne měsíc poté, co mezinárodní rozhodčí soud v Haagu odmítl rozsáhlé čínské územní nároky ve strategicky významné oblasti Jihočínského moře. Peking však verdikt neuznal. Čína v Jihočínském moři buduje u útesů umělé ostrovy, které mohou sloužit jako vojenské základny. Chce tak zdůraznit své nároky na 90 procent rozlohy Jihočínského moře, které vznesl po druhé světové válce Čankajšek.

Foto: Wu Dengfeng, ČTK/AP

Odpálení rakety z čínské lodě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám