Hlavní obsah

KLDR pohrozila silovou odpovědí na rozmístění supermoderních amerických antiraket

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

Severokorejská armáda pohrozila v pondělí „fyzickou reakcí“, pokud Spojené státy rozmístí v Jižní Koreji pokročilý systém antiraket THAAD. V pátek Washington oznámil, že tak učiní kvůli rostoucímu nebezpečí ze strany severokorejských balistických raket.

Foto: U.S. Department of Defense, Missile Defense Agency/Handout, Reuters

Americký protiraketový systém THAAD

Článek

„Jakmile bude známo místo a čas rozmístění invazního nástroje nadvlády Spojených států nad světem THAAD v Jižní Koreji, realizují se opatření fyzické odpovědi,“ uvedla severokorejská armáda podle státní agentury KCNA, aniž by naznačila podobu oné fyzické reakce. V květnatém projevu ale dále hrozila: „Je rozhodnutím naší armády, učiněným bez zaváhání, vypořádat se s bezohledným útokem a proměnit Jižní Koreu v moře ohně a hromady popela.“

Projev následoval po pátečním oznámení, že se USA rozhodly rozmístit systém THAAD na území Jižní Koreje, a poté, co o víkendu americké ministerstvo financí zařadilo severokorejského vůdce Kim Čong-una na černou listinu kvůli porušování lidských práv. Pchjongjang to označil za „otevřené vyhlášení války“.

Severní Korea také v pondělí sdělila, že se rozhodla uzavřít jediný diplomatický komunikační kanál s USA, který má v New Yorku. Je to diplomatické zastoupení v OSN. Podle KCNA je to odpověď na sankce proti Kim Čong-unovi.

Severní Korea také podle jihokorejské agentury Jonhap oznámila, že nadále bude zacházet se zajatými Američany podle stanného práva. Momentálně vězní dva americké občany, 62letého Kim Dongt-chula a studenta Ottu Warmbiera. Oba byli odsouzeni k nuceným pracím za podvratnou činnost. Mohly by čelit ještě tvrdším trestům. KLDR a USA jsou právně ve válce.

Zdroj z jihokorejského ministerstva obrany uvedl, že rakety budou rozmístěny během několika týdnů a v plné operační službě by měly být na konci příštího roku. Zdůraznil, že je určen ryze „k ochraně aliančních spojených sil“. V Jižní Koreji je 28 500 amerických vojáků.

THAAD
Ultramoderní protiraketový systém THAAD je schopen ničit balistické rakety ve větší výšce než systém Patriot PAC 3, ve chvíli, kdy se vracejí do atmosféry. Antirakety jsou určeny proti balistickým raketám krátkého a středního doletu, jakými disponuje právě KLDR. Jsou schopny je ničit ve vzdálenosti až 200 km a ve výšce až 150 km. Likvidují pouhým úderem, takže nehrozí exploze hlavice, nemají tedy nálož.
Ve výzbroji amerických sil jsou od roku 2008. O rok později byly rozmístěny na Havaji a v roce 2014 byla jedna baterie umístěna na Guamu právě kvůli hrozbám severokorejských střel. Spekuluje se, že základna na ostrově leží v dostřelu severokorejské rakety Musudan, kterou KLDR letos opakovaně testovala, jednou dokonce úspěšně. [celá zpráva]

Námitky Číny

Proti rozmístění antiraket THAAD ale protestuje i Čína. Její ministerstvo zahraničí uvedlo, že systém přesahuje potřeby ochrany Korejského poloostrova, a dalo najevo, že jeho rozmístění je spiknutím.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje proto v pondělí zdůraznila, že nejde o hrozbu pro Čínu: „Jsem si jista, že mezinárodní společenství ví, že nemáme žádný záměr cílit na jinou zemi nebo jí vyhrožovat.“

Reklama

Výběr článků

Načítám