Hlavní obsah

OSN žádá africké země o pomoc, v Jižním Súdánu se opět rozhořely boje

New York

V hlavním městě Jižního Súdánu Jubě se v pondělí rozhořely další boje. Rada bezpečnosti OSN už v neděli požádala regionální státy o pomoc s ukončením násilí v této zemi. Okolní státy by měly poskytnout další příslušníky do mise OSN v Jižním Súdánu, informovala v pondělí agentura AFP. K okamžitému ukončení bojů vyzval Washington, který stahuje část personálu ze své ambasády.

Foto: Reuters

Jihosúdánský policista

Článek

I přes nedělní výzvu OSN k uklidnění situace je podle agentury Reuters v Jubě slyšet střelba. Od čtvrtka, kdy poslední násilnosti propukly, v zemi zahynulo 272 lidí. Mezi mrtvými je 33 civilistů, sdělily vládní zdroje agentuře Reuters. [celá zpráva]

Reuters s odvoláním na vyjádření svědků uvádí, že v ulicích Juby se pohybují tanky. Ve vzduchu také byly dva vrtulníky, které střílely do míst, kde sídlí vedení politických i vojenských stoupenců viceprezidenta Rieka Machara.

Podle agentury AP se střílí také v okolí sídla OSN v Jubě. Čínská televize CCTV na Twitteru uvedla, že při střetech zahynuli dva čínští vojáci, kteří v jihosúdánské metropoli působil v rámci mírové mise OSN (UNMISS).

Ve čtvrtek oddíly prezidenta Salvy Kiira zastavovaly automobily lidí věrných viceprezidentovi Rieku Macharovi, aby je prohledaly, což vedlo k ozbrojeným střetům, ve kterých zemřelo pět vojáků. V pátek se do vzájemné přestřelky pustily ochranky obou vůdců, kteří právě jednali v prezidentském paláci o zmírnění napětí.

Foto: Reuters

Jihosúdánský policista na hlídce v Jubě

Patnáct členů Rady bezpečnosti OSN v neděli vybídlo prezidenta Kiira i jeho rivala Machara, aby učinili maximum pro bezodkladné ukončení bojů a dostali svoje jednotky pod kontrolou.

Regionální státy, které jsou zastoupeny v radě pro bezpečnost Africké unie a v uskupení východoafrických zemí IGAD, pak RB OSN vybídla, aby jednala s jihosúdánskými činiteli o řešení krize. Konkrétní názvy zemí, na které se s tímto apelem obrací, ale rada neuvedla.

K okamžitému ukončení bojů v zemi vyzvaly v neděli Spojené státy. Washington rovněž nařídil stáhnout ze své diplomatické mise v tomto africkém státě veškerý personál, jehož přítomnost není nezbytná.

Související téma:

Foto: OSN, Novinky

Jižní Súdán vyhlásil před pěti lety nezávislost. V prosinci 2013 ale tuto nejmladší zemi světa a jeden z nejchudších států zachvátila občanská válka. V konfliktu proti sobě stojí síly loajální prezidentovi Kiirovi a povstalci podporující Machara, každý reprezentuje jiné etnikum. V srpnu 2015 se podařilo uzavřít mírovou dohodu, na jejím základě se Machar koncem letošního dubna vrátil do metropole Juby, kde vzápětí složil slib viceprezidenta v nové vládě národní jednoty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám