Hlavní obsah

Američané nasadili u hranic Severní Koreje další špionážní letoun U-2S

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Po posledních testech severokorejských balistických raket Musudan zesílilo americké letectvo průzkum podél hranice dělící obě Koreje. Od posledního testu z 22. června americké síly v Koreji (USFK) vysílají denně dva špionážní letouny Lockheed U-2S Dragon Lady, aby podnikaly každodenní monitorovací lety podél demilitarizované zóny, uvedla jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na představitele USFK.

Foto: Profimedia.cz

Lockheed U-2S Dragon Lady startuje z jihokorejské základny Osan

Článek

Před testem dvou raket musudan provedeném 22. června, vzlétal denně jen jeden letoun U-2S Lady. Test druhé rakety však byl poprvé úspěšný, a tak vzlétají denně dva stroje.[celá zpráva]

Stroje U-2S létající ve velkých výškách nad 20 km monitorují severokorejské vojenské aktivity do hloubky 60 až 70 km, přičemž mohou odposlouchávat rádiovou komunikaci.

Takto důkladný průzkum umožňuje dopředu zjistit případné další severokorejské provokace.

Výjimečný letoun

Stroje U-2 se používaly od druhé půlky padesátých let, objevovaly se nad územím bývalého Sovětského svazu až do roku 1960, kdy se stroj pilotovaný Garym Powersem podařilo ruské protiletadlové raketě sestřelit.

Díky vysokému dostupu a velké vytrvalosti se uplatnily i v dalších horkých oblastech a intenzivně se využívaly i po konci studené války, létaly nad Irákem, Afghánistánem i Východní Afrikou, dohlížely na dodržování bezletové zóny nad Libyí a monitorovaly dění v KLDR. Použily se však i při zjišťování škod v jaderné elektrárně Fukušima po tsunami,

Postupně měly být vyřazovány a nahrazovány bezpilotními letouny RQ-4 Global Hawk, ale ty mají menší nosnost a nemohou vyžívat velké kamery s dlouhou ohniskovou vzdáleností i některé další senzory.

Reklama

Výběr článků

Načítám