Hlavní obsah

Pistorius si u soudu sundal protézy a plakal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria
Aktualizováno

Někdejší atletická hvězda světa Oscar Pistorius je zlomeným mužem a neměla by být souzena příliš přísně. Takto ve prospěch svého klienta ve středu před soudem v Pretorii ve své závěrečné řeči argumentoval obhájce Barry Roux. Pistorius se k dokreslení jeho slov převlékl z obleku do sportovního oblečení, sundal si protézy na obou nohou a plakal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pistorius si u soudu sundal protézyVideo: AP

 
Článek

Člověk nemusí být psycholog, aby viděl, že Pistorius je zlomený muž a už tak je dost potrestaný, přesvědčoval soud právník.

Někdejšího nejlepšího paralympického běžce světa požádal, aby si sundal protézy a prošel se bez nich. Pistorius tak učinil a jen na pahýlech svých nohou se belhavě a pomalu prošel soudní síní. Plakal při tom a vypadal zkroušeně.

V jednu chvíli se opřel o lavici a na pomoc mu přispěchala lékařka. Roux pak na atleta ukázal a prohlásil, že toto je ten muž, jehož ve tři hodiny ráno před spácháním vraždy, za kterou ho soudí, vzbudil hluk, o němž si myslel, že ho dělá zloděj. „Toto je ten, kdo je souzen,“ uvedl právník.

To ale nebylo vše, co se před jihoafrickým soudem ve středu předvádělo. Soudce vyhověl pozůstalým a v zájmu toho, „aby svět viděl, jakou bolest jí Pistorius způsobil”, nechal ukázat snímky těla zavražděné modelky. Informoval o tom server The Daily Mail.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Oscar Pistorius si u soudu sundal protézy.

Podle Rouxe se na Pistoriův případ soustředí moc mediální pozornosti a to mu škodí. „Nepotřebuje se zoufale krýt slávou. Chce, aby se s ním nakládalo jako s někým neznámým, s někým, který udělal něco špatného a musí být potrestán,“ prohlásil obhájce.

Dodal, že nechce hrát příliš na city a dávat na odiv Pistoriův handicap, ale jde mu o to, aby se soud a veřejnost na Pistoria podívaly bez zaujetí.

Původně byl odsouzen za zabití

Soud rozhoduje o trestu za smrt Pistoriovy přítelkyně Reevy Steenkampové na Valentýna 2013 v jeho domě. Pistorius ji zastřelil skrze dveře toalety, kde se nacházela. Tvrdí, že si myslel, že uvnitř je zloděj, a bránil i přítelkyni, o níž se domníval, že spí v ložnici o patro výš.

Pistorius byl původně odsouzen k pěti letům vězení za zabití z nedbalosti. Po odvolání byl však uznán vinným z vraždy, za kterou mu hrozí až patnáctiletý trest.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Konečný verdikt by měl vynesen 6. července.

Reklama

Související články

Pistorius musí na psychoterapii

Handicapovaný jihoafrický sportovec Oscar Pistorius, který si odpykává pětiletý trest za neúmyslné zabití přítelkyně Reevy Steenkampové, prozatím zůstane ve...

Výběr článků

Načítám