Hlavní obsah

Severní Korea obnovila provoz v jaderném reaktoru, potvrdila MAAE

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Severní Korea obnovila provoz v jaderném reaktoru v Jongbjonu, potvrdil v pondělí ředitel Mezinárodní organizace pro atomovou energii (MAAE) Jukija Amano. O opětovném spuštění reaktoru hovořili Severokorejci už loni a aktivitu v něm před časem ukázaly satelitní snímky. Není vyloučeno, že se v něm obohacuje plutonium.

Foto: Kyodo/Files, Reuters

Severokorejské jaderné zařízení Jongbjon na snímku z roku 2008

Článek

„Existují náznaky, že bylo zařízení na obohacování jaderného materiálu v Jongbjonu reaktivováno,“ potvrdil dřívější zprávy Amano. Reaktor o výkonu pěti megawattů podle něj může sloužit k obohacování nebo k přeměně plutonia.

KLDR navzdory sankcím provedla na začátku roku čtvrtou jadernou zkoušku, při níž podle jejího tvrzení využila také plutonium. Podle odborníků má země k dispozici dostatek jaderného materiálu až na 12 dalších bomb.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Severní Korea zařízení v Jongbjonu uzavřela na základě mezinárodní dohody v červenci 2007. Dokonce tehdy zničila tamní chladicí věž. O dva roky později už ale zase mezinárodním inspektorům zakázala do objektu vstup a loni potvrdila, že je zařízení zase v provozu. Experti odhadují, že by se v Jongbjonu mohlo každoročně vyrobit dostatek plutonia na jednu bombu.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám