Hlavní obsah

V Indii se nakazily dva tisíce lidí HIV, podali jim infikovanou krev. Mezi nimi i tříletý chlapec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí

Nejméně 2234 lidí se v Indii od počátku loňského roku nakazilo virem HIV, protože jim zdravotníci podali kontaminované krevní transfuze. Zprávu zveřejnila národní agentura pro kontrolu šíření AIDS pracující pod záštitou indického ministerstva zdravotnictví. Informaci zveřejnila na základě apelu aktivisty.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotní sestra v Indii testuje pacienty na HIV/AIDS.

Článek

Jednou z obětí se podle listu Hindu stal minulý týden tříletý chlapec, jehož hospitalizovali kvůli popáleninám.

Zákon sice přikazuje kontroly dárců krve, aby se od nich příjemci nenakazili HIV, žloutenkou typu B, malárií, syfilitidou a dalšími nemocemi, ale jeho dodržování se v druhé nejlidnatější zemi světa moc nekontroluje, poznamenal server International Business Times.

Aktivista Četan Kotarí si zveřejnění statistiky vymohl u národní agentury na základě svobodného přístupu k informacím. Vláda podle něj podceňuje riziko šíření viru HIV, který způsobuje onemocnění AIDS, a seškrtává peníze na osvětové kampaně. Proti nemocnicím, které nakládají s krevní bankou laxně, úřady nezasahují. „Je to vysoce závažná věc a vláda by se jí měla urgentně zabývat,“ prohlásil Kotarí.

Podle vedení státní agentury je ale třeba dívat se na daná čísla v širším kontextu: „Tak například před dvaceti lety se k transfuzi krve dostavovalo téměř osm až deset procent nakažených HIV. V současnosti tvoří necelé procento“.

Související téma:

V Indii podle zprávy úřadu v loňském roce žilo více než 2,1 miliónu lidí nakažených HIV. Téměř sedm procent z nich bylo mladších 15 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Lidé se přestali bát nákazy HIV

Odborníci se snaží zburcovat veřejnost. Vypadá to, jako by se lidé přestali bát nákazy HIV. Počet infikovaných v Česku totiž začal rychle růst. Přitom obvykle...

Výběr článků

Načítám