Hlavní obsah

Kulturní revoluce byla permanentní bolest a nesmí se opakovat, napsal čínský státní tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

V pondělí uběhlo 50 let od vyhlášení čínské kulturní revoluce vůdcem Mao Ce-tungem, při níž rudé gardy pozabíjely statisíce lidí. Čína si výročí nepřipomíná. V úterý ale prolomil historické ticho státní list Global Times. Kulturní revoluce se podle něj nesmí a nebude nikdy opakovat.

Foto: ČTK/AP

Prodejci v Pekingu chystají zboží s podobiznami Mao Ce-tunga.

Článek

„Kulturní revoluci dáváme sbohem. Ještě jednou můžeme říci, že kulturní revoluce se nemůže vrátit a nevrátí. Ve dnešní Číně pro ni není místo,“ ohlásil podle agentury AFP státní list, který ovšem nezmínil, že revoluce byla zahájena přesně před půlstoletím.

Čína se ale podle listu z historické lekce „permanentní bolesti“ poučila a „už nesmí dovolit a nedovolí chybu, jako byla kulturní revoluce“, která byla „zcela chybná jak v teorii, tak v praxi“.

„Dějiny směřují stále kupředu. Lekce historie studujeme a vstřebáváme, abychom se z nich poučili,“ glosoval deník, podle něhož nikdo netouží po stabilitě více než Čína.

Revoluci vyhlásil Mao 16. května 1966. Hnutí mělo upevnit v Číně komunismus a vymýtit zbytky kapitalismu. Bylo namířeno proti veškerému „starému“ myšlení, tradici a kultuře bez ohledu na ty, kdo je zastává – včetně politických špiček. Sloužilo ale hlavně k upevnění Maovy pozice a k likvidaci jeho politických protivníků.

Zmobilizované rudé gardy, které tvořili převážně mladí lidé, v průběhu tří let pozabíjely statisíce lidí a destabilizovaly zemi. Mao v roce 1969 revoluci ukončil, ale čistky pokračovaly až do jeho smrti v roce 1976.

Související téma:

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Komunistická strana ji o pět let později oficiálně prohlásila za vážnou chybu, která „vedla k chaosu a způsobila katastrofu ve straně, státě a mezi lidem“. Strana ji připsala výhradně Maovi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám