Hlavní obsah

Čína má v Jihočínském moři rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rancho Mirage
Aktualizováno

Čína na jeden ze sporných ostrovů v Jihočínském moři umístila baterii raketových odpalovacích zařízení. Informovala o tom americká televize Fox News s odvoláním na satelitní snímky a později to potvrdil nejmenovaný činitel Pentagonu a rovněž tchajwanské ministerstvo obrany. Peking to popřel.

Foto: Profimedia.cz

Čínský torpédoborec. Ilustrační foto

Článek

Čínská armáda podle satelitních snímků vyslala minulý týden k ostrovu Woody tvořícího součást Paracelských ostrovů dvě baterie o síle osmi odpalovacích zařízení raket země vzduch. Mluvčí Pentagonu to podle agentury Reuters odmítl komentovat, pouze řekl, že USA situaci bedlivě sledují.

Nejmenovaný americký armádní činitel Reuters potvrdil, že došlo ke "zjevnému rozmístění" těchto raket na ostrově.

Podobně se vyjádřil i mluvčí ministerstva obrany Tchaj-wanu činícího si rovněž na ostrovy nárok. "Zainteresované strany by měly společně usilovat o udržení míru a stability v oblasti Jihočínského moře a vzdát se podnikání jakýchkoli jednostranných kroků, které by zvýšily napětí," řekl Reuters mluvčí David Lo.

Čína to popřela

Čína si dělá nároky na většinu Jihočínského moře, kde místy soupeří s podobnými nároky Vietnamu, Malajsie, Bruneje, Filipín a Tchaj-wanu. Zprávu o raketách ale popřela. Dodala ovšem, že takové nasazení by bylo legitimní.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

K zmírnění napětí v Jihočínském moři v úterý vyzval prezident USA Barack Obama. Spojené státy nárok Číny na plnou kontrolu oblasti včetně námořních tras zpochybňují.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám