Hlavní obsah

KLDR začala plnit nosnou raketu palivem, tvrdí Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul/Tokio

Severní Korea podle amerického ministerstva obrany začala plnit palivem raketu, která by měla tento měsíc navzdory kritice mezinárodního společenství vynést satelit. Uvedl to japonský deník Asahi šimbun.

Foto: Reuters

Satelitní snímek odpalovací rampy na severokorejském kosmodromu Sohe.

Článek

Mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení v pátek uvedl pro list Korea Times, že od pondělí do středy bude v provozu nouzový systém pro případ mimořádné události. KLDR sice oznámila OSN, že družici pošle do vesmíru mezi 8. a 25 únorem, Jihokorejci se však domnívají, že k tomu dojde v době oslav lunárního nového roku.

„Spojené státy se domnívají, že plnění rakety palivem již bylo zahájeno. Vyplývá to z pozorování pohybů Pchjongjangu prostřednictvím satelitů vojenské rozvědky, které dokážou analyzovat i třiceticentimetrové předměty,” konstatoval nejmenovaný činitel.

„Po začátku plnění rakety palivem je komplikované tento proces přerušit. Přípravy na start tak bývají dokončeny během několika dnů po zahájení tohoto procesu,” dodal.

Jeden z amerických zbrojních činitelů uvedl, že satelitní snímky ukazují od čtvrtka zvýšený pohyb lidí a zařízení kolem odpalovací rampy a skladu na palivo na severokorejském kosmodromu Sohe.

Foto: Reuters

Satelitní snímek severokorejského kosmodromu Sohe

Spojené státy oznámily, že jsou společně s Jižní Koreou a Japonskem připraveny severokorejskou raketu sledovat. Soul a Tokio již uvedly do bojové bohotovosti své antirakety Patriot, aby případně raketu sestřelily, kdyby se odchýlila od kurzu a ohrožovala jihokorejské či japonské území.

„Tak jako vždy budeme i tentokrát pozorně případný odpal monitorovat. Náš protiraketový štít je připraven,” řekl ve čtvrtek americký ministr obrany Ashton Carter.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Sochy předchozích severokorejských vládců Kim Ir-sena a Kim Čong-ila v Pchjongjangu

V prosinci 2012 severokorejská raketa dlouhého doletu Unha-3 vynesla ze základny Sohe na severozápadě země na oběžnou dráhu pozorovací družici, což Západ odsoudil jako zakázaný test severokorejských raketových zbrojních technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám