Hlavní obsah

Čína přistála na sporném umělém ostrově, Vietnam podal protest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hanoj/Peking

Vietnam obvinil v neděli Čínu z narušení své suverenity poté, co v sobotu čínský dopravní letoun přistál na umělém ostrově vybudovaném na sporných Spratlyho ostrovech v Jihočínském moři, na které si klade nároky Peking.

Foto: Reuters

Letecký záběr z filipínského průzkumného letounu ukazující čínské aktivity na Spratlyho ostrovech.

Článek

Vietnamské ministerstvo zahraničních předalo protestní nótu čínskému velvyslanectví v Hanoji, ve kterém let označilo „za vážné porušení suverenity Vietnamu na Spratlyho ostrovech.“ Požaduje po Pekingu, aby se podobných akci v budoucnu vyvaroval, uvedla BBC. Zdůraznilo, že letiště na útesu Fiery Cross bylo vybudováno nezákonně, protože útes patří Vietnamu.

Letiště má dráhu dlouho 3000 metrů. Zmodernizováno bylo i vybavení přístavu.

Čína uvedla, že letoun vyslala na ostrov, aby otestoval nově vybudované letiště, zda vyhovuje standardům pro civilní dopravu. Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua Čchun-jing sdělila: „Čína má nezpochybnitelný nárok na ostrovy Nan-ša (čínský název Spratlyho ostrovů) a přilehlé vody. Čína nebude akceptovat nepodložená obvinění vietnamské strany.“

Peking vznáší nároky nejen na celé Spratlyho ostrovy, ale na devadesát procent rozlohy Jihočínského moře, přestože k němu přiléhají pobřeží Vietnamu, Filipín, Malajsie a Bruneje.

Let odsoudily i Spojené státy, podle nichž dále zvýšil napětí v oblasti. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Pooja Jhunjhunwalová řekla, že je „potřeba, aby všichni, kdo vznášejí nároky na území v oblasti, aktivně přispěli tím, že se vyvarují jednostranných akcí podkopávajících regionální stabilitu a podnikli kroky k vytvoření prostoru pro smysluplné diplomatické řešení“.

Reklama

Výběr článků

Načítám