Hlavní obsah

Korejského diplomata vyhostili kvůli pašování nosorožčích rohů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jihoafrická republika vypověděla severokorejského diplomata, který se údajně zapojil do pašování nosorožčích rohů do Asie. S odvoláním na mluvčího místního ministerstva zahraničí Nelsona Kgweteho o tom ve čtvrtek informovala jihoafrická média. Severokorejská ambasáda v Pretorii uvedla, že dotyčný diplomat zemi opustil již 11. prosince.

Foto: Profimedia.cz

Nosorožce vybíjejí pytláci kvůli rohům.

Článek

Pak Čche-čunga zadržela 3. května při pašování 4,5 kilogramu nosorožčích rohů z JAR mosambická policie v Maputu. Kontraband měl ve voze s diplomatickou značkou KLDR. Kromě toho měl u sebe i 99 300 dolarů v hotovosti (2,5 miliónu Kč).

Mosambické úřady diplomata propustily na kauci 30 000 dolarů (asi 740 000 Kč) a umožnily mu návrat do JAR, která mu však v listopadu dala třicet dní na opuštění země, neboť diplomat zneužil své diplomatické imunity k pašování.

Severokorejské velvyslanectví ve čtvrtek uvedlo, že diplomat zemi opustil 11. prosince.

Nejedná se o první případ vypovězení severokorejského diplomata kvůli pašování. V březnu podobným způsobem reagoval Bangladéš, který přistihl zaměstnance ministerstva zahraničí KLDR při pašování 25 kilogramů zlata. Z JAR byli v minulosti kvůli pašování nosorožčích rohů vypovězeni opakovaně i diplomaté Vietnamu.

Poptávka po rohovině v poslední době narůstá hlavně v Číně a státech jihovýchodní Asie, kde je prášek z nosorožčích rohů součástí tradiční medicíny. Prodává se v lékárnách nebo na internetu a kilogram stojí asi 65 000 dolarů (1,6 miliónu Kč).
Poptávka přitom nyní vzhledem k blížícím se oslavám čínského nového roku, které připadají na počátek února, pravděpodobně ještě poroste.

Reklama

Výběr článků

Načítám