Hlavní obsah

Terorismus je nepřítel lidstva. Čína odsoudila vraždu rukojmího Islámského státu

Peking/Manila

Čína potvrdila vraždu svého občana Islámským státem v Sýrii. Čínská vláda uvedla, že bude hnát pachatele k zodpovědnosti. Prezident Si Ťin-pching prohlásil, že terorismus je nepřítel všech lidí.

Foto: Andrej Isakovic/Pool , Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching

Článek

Islámští extremisté oznámili zavraždění čínského a norského rukojmích v novém vydání svého internetového magazínu Dabiq. Radikálové muže zadržovali přinejmenším od loňského září, kdy ukázali jejich fotografie s nápisem, že jsou na prodej. Ve středu uvedli, že zajatce „popravili“, protože je jejich vlády ponechaly osudu. [celá zpráva]

Zatímco norská premiérka Erna Solbergová uvedla, že není důvod zprávu Islámského státu o zabití 48letého Ola Johana Grimsgaarda-Ofstada z Osla zpochybňovat, Čína smrt svého občana Fana Ťing-chuej přímo potvrdila.

Budou je hnát k zodpovědnosti

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že muž byl „krutě zabit“, a dodalo, že Peking udělal všechno možné pro jeho záchranu. „Teroristická organizace však bez ohledu na lidské svědomí a morálku tento násilný čin chladnokrevně vykonala. Čínská vláda tento nelidský čin důrazně odsuzuje a rozhodně bude hnát pachatele k odpovědnosti,“ prohlásilo ministerstvo.

Vraždu odsoudil také čínský prezident Si Ťin-pching. „Terorismus je nepřítel všech lidí,“ prohlásil během své návštěvy Filipín.

Jak ale upozornil britský deník The Guardian, i přes oficiální oznámení úřadů se čínští cenzoři na internetu činili ve vymazávání zpráv o smrti rukojmího. Server Free Weibo zaznamenal množství takových případů, ačkoli na sociální síti Weibo bylo ve čtvrtek ráno slovní spojení čínský rukojmí šestou nejčastěji vyhledávanou informací.

Reklama

Výběr článků

Načítám