Hlavní obsah

Třináctiletá dívka se odpálila před mešitou v Nigérii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináctiletá dívka se v noci na úterý zabila při nepovedeném sebevražedném atentátu před mešitou ve druhém největším nigerijském městě Kano na severu země. V těchto místech řádí extremisté z islamistického hnutí Boko Haram.

Foto: Joe Penney, Reuters

Vojáci nigerijské armády

Článek

"Vyhodila se do povětří. Nikdo další neutrpěl žádné zranění," řekl agentuře AFP policejní mluvčí. "Nejpravděpodobnějším terčem byla mešita, ale výbušniny byly odpáleny předčasně," dodal jiný policista. Atentátnice zahynula asi 200 metrů od mešity.

V neděli večer při výbuchu bomb u mešity a muslimské restaurace ve městě Jos v centrální Nigérii zahynulo nejméně 44 lidí a dalších 67 utrpělo zranění. Krveprolití zvýšilo počet obětí násilí za celý týden na 260 a na 520 od nástupu nového prezidenta Muhammadua Buhariho, který sliboval tvrdý postup proti islamistům.

Islamistické milice Boko Haram v rámci svého boje za vyhlášení státu s přísnými islámskými pravidly zabily na severovýchodě Nigérie od roku 2009 už nejméně 18 tisíc lidí. Svou aktivitu rozšířily i do sousedních zemí Čadu, Nigeru a Kamerunu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám