Hlavní obsah

V Thajsku soudí expremiérku

Bangkok

V Thajsku začal v úterý soudní proces s bývalou premiérkou Jinglak Šinavatrovou. Státní zástupce ji viní z korupce a podvodů při udělování kontroverzních vládních dotací na prodeje rýže, informovaly světové agentury. Šinavatrové hrozí trest až deset let ve vězení

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Thajsku soudí expremiérkuVideo: Reuters

 
Článek

Všechna obvinění, která proti ní byla vznesena, sedmačtyřicetiletá Šinavatrová znovu odmítla a označila je za politicky motivovaná. Novinářům řekla, že si je jistá, že se její nevina prokáže.

Další líčení bylo odročeno na 21. července. Šinavatrová bude muset do té doby vždy žádat soud o povolení v případě, že bude chtít odcestovat do zahraničí.

Šinavatrová musela odstoupit z funkce loni v květnu po bouřlivých nepokojích, když ji ústavní soud shledal vinnou ze zneužití moci. Necelé dva týdny po její rezignaci se moci chopila armáda, údajně kvůli znovunastolení pořádku. Šinavatrové bylo zakázáno na pět let působit v politice.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Jinglak Šinavatrová na archivním záběru

Krátce po převzetí moci armádou se začalo hovořit o podvodech souvisejících s vládními dotacemi na rýži. Vláda za Šinavatrové údajně od farmářů nakupovala úrodu za vyšší než tržní cenu a připravila tím státní pokladnu o 600 miliard bátů (436 miliard korun). Podle kritiků tak Šinavatrová odměňovala své stoupence, avšak ona sama tvrdí, že šlo o snahu pomoci zemědělcům.

Stoupenci premiérky v hluboce rozdělené zemi kritizují obvinění jako spiknutí tradičních elit, mezi něž armáda a soudy patří. Odpůrci Šinavatrové naopak argumentují tím, že po programu, který expremiérce zajistil popularitu na venkově, zbyly státu hromady neprodané rýže ve skladech a že šlo o hospodářskou pohromu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám