Hlavní obsah

Sebevrah zaútočil v Mali na základnu modrých přileb, útoků na síly OSN přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bamako

Nejméně tři lidé zahynuli ve středu při sebevražedném útoku na základnu sil OSN ve městě Ansongo na východě Mali. Informovaly o tom agentury Reuters a AFP s odvoláním na mluvčí mírových sil, podle nichž 16 lidí utrpělo zranění.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský obrněný transportér v Timbuktu

Článek

Mezi zraněnými jsou i příslušníci sil OSN z mise MINUSMA, která uvedla ve svém prohlášení: „Po útoku je devět zraněných, z toho dva vážně. Jsou mezi nimi příslušníci mírových sil z nigerského kontingentu. Kromě toho výbušniny zabily nejméně tři civilisty a sedm jich zranily.”

„Vozidlo se pokusilo proniknout do tábora. Došlo k výbuchu,“ řekl Reuters mluvčí mise Olivier Salgado z Bamaka. Dodal, že počet obětí i zraněných není ještě definitivní.

Mluvčí maliské armády Diarran Kone upřesnil, že sebevražedný útočník se pokusil proniknout do tábora silou, ale vojáci ho zastřelili, jenže výbušniny ve vozidle explodovaly.

Bezpečnostní situace v zemi se v poslední době zhoršuje, bylo spácháno několik útoků v oblastech u měst Gao a Kidal na severu země. Mluvčí vysokého komisaře OSN pro lidská práva Racina Shamdaseni v úterý v Ženevě řekla: „Odsuzujeme pokračující útoky na zástupce OSN a humanitární pracovníky v zemi.“ Varovala i před pěchotními minami a nastraženými náložemi.

OSN vyslalo do Mali kolem 10 tisíc vojáků, aby pomohli stabilizovat situaci v této africké zemi, která v roce 2012 čelila ofenzívě radikálních islamistů napojených na teroristickou síť al-Kajdá. Zahraniční intervence vedená Francií vzbouřence v roce 2013 rozdrtila, nicméně rebelové se v některých místech udrželi a provádějí z nich časté výpady.

V Mali v současné době působí také téměř 40 českých vojáků v rámci výcvikové mise Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám