Hlavní obsah

Výkupné za unesené stouplo až k pěti miliónům dolarů, upozornili experti

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výše výkupného v minulých letech nepřetržitě rostla a nyní se pohybuje kolem pěti miliónů dolarů (127 mil. korun) za jednu transakci. Vyplývá to ze studie zveřejněné letos v lednu v britském odborném časopise Jane’s Defence Weekly.

Foto: Jo Yonk-Hag, Reuters

Článek

Martin Ewi, expert Ústavu pro bezpečnostní studie (ISS), uvádí, že únosy páchané kvůli výkupnému se staly jedním z nejvýznamnějších zdrojů příjmů teroristických skupin.

„Peníze používají k nákupu vyspělých zbraní a rozšíření teroristických operací,“ vysvětlil expert.

V srpnu 2013 odtajněná zpráva britské vlády upozornila, že za poslední tři až čtyři roky získali teroristé nejméně 70 ­mi­liónů dolarů (1,8 mld. korun) právě na výkupném za unesené.

O rok dříve David Cohen, náměstek pro terorismus a finan­ční zpravodajství amerického ministerstva financí, uvedl, že v letech 2001–11 si islamističtí radikálové včetně al-Kajdá přišli takto na 120 miliónů dolarů (tři miliardy korun).

Tokio necouvlo, jiní ale zaplatí

Vlády nikdy nepřiznají vyplacení výkupného. V červnu 2012 somálští piráti propustili jihoafrický pár. Požadovali půl ­mi­liónu dolarů (12,7 mil. korun), avšak jihoafrická vláda nikdy nepřiznala, že by je vyplatila.

Naopak firmy se částkami za osvobození unesených netají. Řecké rejdařství vysázelo na stůl somálským námořním lupičům rekordních sedm miliónů dolarů (177,7 mil. korun), aby vykoupilo tanker Maran Centaurus s posádkou tvořenou devíti Řeky, dvěma Ukrajinci, Rumunem a 16 Filipínci.

O neskutečnou sumu 200 miliónů dolarů (pět miliard) si přednedávnem veřejně řekl Tokiu Islámský stát (IS). Japonsko ale necouvlo a nezaplatilo, a tak IS Harunu Jikawu a Kendžiho Gota letos v lednu zavraždil.

Různé země se k citlivé otázce výkupného prostě stavějí různě – hlavně v praxi, protože ­navenek výplatu popírají. Především Francie se tak opakovaně stala terčem kritiky, že vydala milióny eur, aby zajistila propuštění řady svých obyvatel unesených během posledních let především v Mali, Nigeru a severní Nigérii.

Zatím nejvyšší částkou, kterou se islamistické skupině Boko Haram operující v Nigérii zatím podařilo získat, patrně byly tři milióny dolarů (76 mil. korun) za francouzskou rodinu, které se zmocnila v únoru 2013.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám