Hlavní obsah

Vrak největší bitevní lodi v historii objeven, leží kilometr pod hladinou

Americký miliardář Paul Allen oznámil podle středeční zprávy BBC, že objevil vrak japonské bitevní lodi Musaši. Ta byla za druhé světové války spolu se sesterskou lodí Jamato největší bitevní lodí v historii. S výtlakem 72 800 tun překonávala i německý Bismarck.

BEZ KOMENTÁŘE: Japonská bitevní loď Musaši

 
Článek

Vrak Musaši objevil Allenův soukromý tým. Nachází se na dně Sibuyanského moře u Filipín v hloubce jednoho kilometru. Potopena byla 24. října 1944 při námořní bitvě v zálivu Leyte.

Na svém účtu na Twitteru Allen zveřejnil i fotografie vraku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Po lodi začal pátrat před osmi lety. „Byl jsem od mládí fascinován historií druhé světové války, k čemuž mě inspirovala služba mého otce v americké armádě,“ řekl spoluzakladatel Microsoftu stanici CNBC.

Foto: Profimedia.cz

Bitevní loď Musaši po zásahu americkými střemhlavými bombardéry Helldiver

Vrak tým nalezl s pomocí robotické ponorky AUV vypuštěné z jachty Octopus poté, co provedl prvotní průzkum dna.

„Musaši je skutečný technický zázrak. V srdci mám velké uznání k technologii a k úsilí věnovanému její konstrukci. Jsem poctěn, že jsem hrál roli při nalezení této klíčové lodi v námořní historii a při uctění památky neuvěřitelné statečnosti lidí, kteří na ní sloužili,” dodal Allen.

Soumrak bitevních lodí

Musaši byla obří bitevní loď dlouhá 263 metry. Byla mimořádně silně pancéřovaná, dělové věže měly tloušťku pancíře 650 mm, boky 410 mm a paluba 200 mm.

Extrémně silná byla i výzbroj. Sestávala z devíti děl ráže 460 mm, dvanácti děl ráže 155 mm, dvanácti 127 mm děl a velkého množství protiletadlových kanónů a kulometů. Dosahovala rychlosti až 50 km/h. Pro srovnání, Bismarck měl délku 251 metrů, výtlak 50 900 tun a vyzbrojen byl osmi děly ráže 380 mm.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Do služby však Musaši vstoupila v době, kdy bitevní lodě už přestávaly vládnout mořím. Na hladině sice neměla srovnatelného protivníka, rozhodující zbraní v námořních bitvách už tehdy ale bylo letectvo, což se ukázalo v roce 1941 při potopení Bismarcku. Ten sice dokázal rychle potopit britskou bitevní loď HMS Hood, ale nedokázal vzdorovat archaickým torpédovým dvouplošníkům Swordfish.

Musaši byla zařazena do služby v srpnu 1942. V březnu 1944 byla zasažena torpédem vypáleným z americké ponorky USS Tunny.

V říjnu se pak zapojila do operace Šo-1, která měla zastavit americké jednotky vyloďující se na Filipínách. V bitvě ji 24. října 1944 potopila při několika náletech americká letadla Helldiver a Avenger, která ji zasáhla množstvím bomb a torpéd. Zahynulo přes 1000 námořníků.

Podobný osud potkal 1. dubna i její sesterskou loď Jamato.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám