Hlavní obsah

Japonsko se připravuje na tajfun, aerolinky ruší lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonsko se připravuje na přechod tajfunu Phanfone. Vichr, lijáky a vlnobití zatím podle portálu weather.com bičují menší japonské ostrovy na jihu země. Japonské aerolinky ANA a Japan Airlines kvůli tajfunu prozatím zrušily na 80 letů, na živel se chystá i společnost Toyota Motor Corp, která v pondělí přeruší provoz ve 12 továrnách v Japonsku.

Foto: Profimedia.cz

Ačkoli se od neděle očekává postupné slábnutí tajfunu, živel si po celou dobu uchová značnou sílu. (Ilustrační foto)

Článek

V neděli ráno místního času bylo řádění tajfunu nejvíce znatelné na jižním souostroví Amami, kde rychlost větru v nárazech činila přes 150 kilometrů v hodině. Phanfone nyní postupuje na sever, později by podle meteorologů mohl zamířit na severovýchod podél pobřeží hlavních japonských ostrovů. Ty tajfun plnou silou zasáhne v pondělí.

Ačkoli se od neděle očekává postupné slábnutí tajfunu, živel si po celou dobu uchová značnou sílu. Úřady již pro region v okolí Tokia vydaly varování před sesuvy podmáčené půdy.

Výpadky nehlásí jen aerolinky, ale také železnice, která z bezpečnostních důvodů ruší spoje. Další vlaky kvůli nepříznivému počasí jezdí se zpožděním. Tajfun Phanfone ohrožoval také nedělní Velkou cenu Japonska formule 1 v Suzuce, který se sice konal, ale byl předčasně kvůli dešti a vážné nehodě ukončen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám