Hlavní obsah

Protesty v Hongkongu už provází násilí

Hongkong

Hongkongská policie v sobotu oznámila, že v souvislosti s protesty proti pomalému postupu demokratizace zatkla devatenáct lidí. Zraněno bylo 18 lidí včetně šesti policistů, uvedla televize CBS. Doposud byly demonstrace poklidné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pouliční střety v HongkonguVideo: Reuters

 
Článek

Demonstranty napadli jejich odpůrci. Když propukly potyčky, zasáhla policie. Trvalo jí několik hodin, než dostala situaci pod kontrolu. Zadržené obvinila z nezákonného shromažďování, násilí na veřejnosti a útoků. Tvrdí také, že osm z nich má kriminální minulost v triádách, čínských zločineckých organizacích, které ovládají podsvětí.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Střety zastánců a odpůrců demokratizace v Hongkongu

Demonstranti poté vyzvali obyvatele Hongkongu, aby se k nim přidali: „Vláda žádá vyklizení ulic. Obracíme se na všechny obyvatele Hongkongu, aby se okamžitě připojili k obraně našich pozic a k boji až do samého konce,“ uvedli aktivisté v prohlášení. Chtějí také, aby policie zakročila proti viníkům násilností.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Zraněný hongkongský aktivista

Navzdory zásahu zůstávají ve finanční čtvrti Mong Kok stovky lidí.

„Samozřejmě jsem vyděšený, ale musíme tu zůstat a všechny podporovat,“ řekl 28letý zaměstnanec banky Michael Yipu.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Potyčky mezi příznivci a odpůrci demokratizace v Hongkongu

Kvůli zásahu se neuskuteční jednání se správou města, které měla vést Carrie Lamová. Ta prohlásila, že začala rozhovory připravovat. Organizátoři protestů na jednání s ní v pátek přistoupili, i když dál trvají na demisi předsedy výkonného výboru města Leung Čchun-jinga. Kvůli násilnostem ale pak svůj souhlas s jednáními stáhli.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Hádka zastánců a odpůrců demokratizace v Hongkongu

Demonstranti blokují část města od minulého pátku a dali Leungovi ultimátům, aby do čtvrteční půlnoci odstoupil. To odmítl s tím, že musí připravovat sporné volby naplánované na rok 2017. Ty jsou sice krokem k demokracii, obyvatelé budou moci předsedu výkonného výboru města poprvé volit, ovšem jen z kandidátů schválených Pekingem, což jim vadí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám