Hlavní obsah

Deset obětí atentátů v Keni, Britové evakuují turisty

Nairobi

Dva výbuchy poblíž centra Nairobi zabily v pátek nejméně deset lidí, dalších více než sedm desítek osob utrpělo zranění, uvedla BBC s odvoláním na zdroje z místních nemocnic. Britské cestovní kanceláře začaly z Keni evakuovat stovky turistů kvůli údajným teroristickým hrozbám, výzva se však týkala cestovatelů v pobřežních oblastech v okolí přístavu Mombasa.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Keňanka u mikrobusu poničeného výbuchem

Článek

„Máme zprávy o dvou explozích. První byla ve čtrnáctimístném minibuse, druhá na tržišti Gikomba,” uvedlo keňské národní středisko pro nouzové situace (NDOC). První informace hovořily o čtyřech obětech.

„Dvě nálože byly odpáleny v jednu chvíli,” řekl nairobský policejní šéf Benson Kibue, podle něhož byl zatčen jeden podezřelý. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Pohled na tržiště v Nairobi, kde byl spáchán atentát. V popředí opuštěné stánky s veteší.

Už o víkendu 3. a 4. května otřásly dvěma nejvýznamnějšími keňskými městy Nairobi a Mombasou exploze, při nichž zahynulo sedm lidí. Terčem jednoho z výbuchů byl i luxusní hotel na pobřeží. Keňa připsala útoky somálskému extremistickému hnutí Šabáb.

Kvůli zhoršené bezpečnostní situaci evakuuje z Keni své turisty Británie, varování však vydaly i Spojené státy, Francie a Austrálie. Keňa ve čtvrtek kritizovala vlády těchto zemí, že šíří paniku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám