Hlavní obsah

Unesených školaček v Nigérii je 276

– Abuja

Počet školaček pohřešovaných po dubnovém únosu na severovýchodě Nigérie vzrostl na 276, upřesnila v pátek bilanci nigerijská policie. Počet je vyšší, než se dříve uvádělo.

Foto: Gbemiga Olamikan, ČTK/AP

Matky demonstrují v Abuji kvůli únosu školaček.

Článek

Islámští radikálové podle pátečního sdělení policie, z něhož citovala agentura AP, 14. dubna zajali přes 300 dívek a mladých žen. Z nich 53 se podařilo uprchnout. [celá zpráva]

Původně se hovořilo o dvou až dvou stech padesáti unesených.[celá zpráva]

K revizi počtu pohřešovaných vedlo podle policejního komisaře Tanky Lawana zjištění, že do školy v Chiboku ve státě Borno byly před útokem svezeny dívky z dalších škol v okolí k závěrečným zkouškám.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Demonstrace v Abuji za větší úsilí při záchraně unesených školaček

Podle zpráv z minulého týdne jsou už unesené dívky mimo území země a některé byly přinuceny vdát se za své věznitele.

Únos se připisuje radikálům ze skupiny Boko Haram, která se ale k akci nepřihlásila. Boko Haram chce na severu Nigérie zavést radikální formu islámu a od roku 2009 bojuje proti centrální vládě.

Příbuzní dívek protestovali tento týden v Abuji a předali v parlamentu dopis, v němž vládu obviňují z nečinnosti. V Chiboku příbuzní žádají, aby úřady vynaložily větší úsilí na nalezení dívek.

Ministr vnitra Abba Moro stanici BBC sdělil, že chápe city rodin, avšak odmítl sdělit, co vláda na záchranu podniká. Zdůraznil, že úřady musejí postupovat diskrétně, protože únosci pohrozili, že dívky zabijí. Obvinil také opozici, že se snaží případ politizovat, místo aby s vládou spolupracovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám