Hlavní obsah

Zprávy posílané zevnitř potopeného trajektu byly podvrh, tvrdí úřady

Novinky, bok

Smutek a trápení těch, kteří při středečním potopení jihokorejského trajektu Sewol přišli o své blízké, vystřídal vztek a znechucení poté, kdy místní úřady potvrdily, že některé zprávy, posílané zevnitř lodi přeživšími cestujícími, byly podvrhy. Jednalo se hlavně o ty, které se objevily více než 24 hodin po potopení trajektu, uvedla stanice CNN.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Příbuzní pohřešovaných pasažérů

Článek

Když se během čtvrtečního dne začaly po internetu šířit informace, že uvnitř lodi mohou být stále přeživší, dodalo to všem naději, že se stále může řada z nich zachránit.

Důkaz o lidech uvězněných uvnitř lodi představovaly zprávy, které údajně posílali sami cestující (Jsem stále naživu, jsem v jídelně (...) prosím zachraňte mě atd.). Jak ale nyní potvrdily úřady, právě ty, které se začaly objevovat více jak 24 hodin po potopení lodi, jsou podvrhy.

Pachatele zkusí nalézt

„Ty zprávy byly tak detailní, všichni jsme byli nadšeni a překvapeni,” uvedla matka jedné z pravděpodobných obětí. I tyto zprávy byly velkým důvodem toho, proč se mnozí truchlící, čekající na záchranu svých příbuzných, tolik rozčilovali, že úřady pro záchranu jejich dětí nic nedělají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozčílené rodiny pohřešovaných z korejského trajektuVideo: Reuters

„Vyšetřování oddělení Cyber ​​Terror Response Center potvrdilo, že zmiňované zprávy zasílané zevnitř lodi, byly falešné. Nalezením toho, kdo šíří tyto falešné informace, se budeme zabývat," stálo na oficiálním twitterovém účtu policejního oddělení.

Velký náklon znemožnil evakuaci

Vyšetřovací oddíly, které se zabývají potopením lodi, řeší také otázku, proč se velké množství cestujících vůbec nedostalo na záchranné čluny.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Stále není jasné, co přesně lodní neštěstí způsobilo.

Jak již dříve uvedl kapitán lodi, který se zachránil mezi prvními, otálel s evakuací, protože proudy jsou v místech nehody silné a voda natolik studená, že se bál o životy cestujících.

Z přepisu rozhovoru z místa neštěstí, když některý z členů posádky ohlašoval nehodu, také vyplynulo, že loď již byla natolik nakloněna, že záchrana většiny cestujících, ať už skokem do vody, nebo přesunem na záchranný člun, byla velmi ztížena či dokonce zcela nemožná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám