Hlavní obsah

Za umlácení profesora a znásilnění jeho manželky dostal Mexičan smrtící injekci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Před šestnácti lety umlátil svého zaměstnavatele a znásilnil jeho manželku. Čtyřiačtyřicetiletý Mexičan Ramiro Hernández za tyto skutky ve čtvrtek zaplatil. V texaské věznici Huntsville zemřel po vstříknutí smrtící injekce.

Foto: ČTK/AP

Ramiro Hernández byl v USA nelegálně.

Článek

Hernández byl v USA nelegálně, když jej v říjnu 1997 zatkli za vraždu univerzitního profesora historie, který mu o deset dní dříve poskytl práci při opravě svého ranče u Kerrville. Podle vyšetřovatelů Hernández vylákal muže z jeho domu a několikrát jej udeřil ocelovou tyčí. Poté s nožem v ruce napadl jeho manželku. O pár hodin později jej policisté zatkli v posteli, kde opakovaně znásilnil terorizovanou ženu. Ta se však posléze dokázala vymanit z objetí, aniž by násilníka probudila, a zavolala policii.

Uprchl z vězení

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Vyšetřování ukázalo, že delikvent přicestoval do Texasu poté, co uprchl z mexického vězení, kde si měl odpykat 25 let za vraždu. Byl rovněž spojován se znásilněním patnáctileté dívky. Během vazby řízl do obličeje jiného vězně, ve vězení se u něj našla vlastnoručně vyrobená zbraň.

„Přesně proto máme trest smrti. Nikdo, ani vězeňští dozorci, nejsou před ním v bezpečí," prohlásila žalobkyně Lucy Wilkeová před popravou. Hernández před smrtí litoval toho, co spáchal, řekl však také, že necítí žádnou bolest, ani vinu. Mexické ministerstvo zahraničí podle agentury AFP popravu odsoudilo. Ale americký nejvyšší soud minulý týden odmítl odvolání Mexičana, který argumentoval, že při zatčení nebyl seznámen s právem vyžádat si pomoc konzula své země, jak zaručuje vídeňská konvence, ratifikovaná i Spojenými státy.

Guvernér byl neoblomný

Kvůli nedodržení této konvence Mezinárodní soudní dvůr v Haagu už v roce 2004 požadoval revizi případů 51 mexických vězňů v amerických celách smrti. Ke zrušení popravy vyzývala texaského guvernéra také mexická pobočka Amnesty International, podle níž odsouzencovy nízké mentální schopnosti jej činily trestně nezodpovědným.

Advokáti se také marně snažili popravě zabránit žádostí, aby Texas informoval o utajovaném novém složení smrtících látek v injekci. Nakonec byly všechny možnosti odvolání vyčerpány. Hernández se tak stal v letošním roce šestým vězněm popraveným v Texasu a šestnáctým v USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám