Hlavní obsah

Pistorius střílel bez protéz na nohou, prohlásil u soudu expert na balistiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretorie

Paralympik Oscar Pistorius neměl na nohou protézy, když loni v únoru ve svém domě v Pretorii přes dveře toalety zastřelil svoji přítelkyni Reevu Steenkampovou. Ve středu to podle serveru BBC u soudu řekl přední odborník v oboru balistiky Christian Mangena, čímž podpořil Pistoriovo tvrzení.

Foto: Leon Sadiki/Pool, Reuters

Oscar Pistorius u soudu

Článek

Podle Mangeny prokázaly rozbory, že atlet na nohou protézy neměl, když střílel. To také prohlašuje Pistorius. Pro obhajobu je tato skutečnost důležitá, protože to přidává váhu Pistoriově tvrzení, že vraždu přítelkyně neplánoval, jak tvrdí obžaloba. Atlet uvádí, že střílel po domnělém zloději v domě.

Mangena také u soudu řekl, že není schopen přesně stanovit, jak daleko od dveří Pistorius střílel, bylo to však ze vzdálenosti 60 centimetrů až tří metrů. To také souzní s Pistoriovou výpovědí, podle níž střílel směrem k toaletě od vstupu do koupelny.

Podle Mangeny Steenkampová v místnosti stála, když ji do pravého boku zasáhla první ze čtyř vypálených střel. Nato spadla nazad a kryla si hlavu rukama. Byla však zasažena ještě do ruky a do hlavy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U soudu s Pistoriusem se promítaly záběry z jeho bytu těsně po vražděVideo: Reuters

Mangena však v rozporu s Pistoriovým tvrzením uvedl, že mezi prvním a druhým výstřelem, který Steenkampovou minul, byla pauza. To koresponduje s výpovědí Pistoriovy sousedky, jež vypověděla, že v osudnou noc slyšela nejprve výstřel a po chvíli další tři.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Soud bude pokračovat příští týden. Pistoriovi hrozí až doživotní vězení.

Reklama

Související témata:

Související články

Pistorius chtěl zatajit, že střílel v baru

Jihoafrický boxer Kevin Lerena u soudu s handicapovaným atletem Oscarem Pistoriem popsal případ střelby v baru Tasha’s měsíc před zabitím Reevy Steenkampové....

Výběr článků

Načítám