Hlavní obsah

Mrtvé tělo bin Ládina rozstříleli desítkami kulek, proto nebyla zveřejněna fotografie

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové speciálního komanda námořních sil Spojených států SEAL, kteří v květnu 2011 v pákistánském Abottabádu dopadli teroristu Usámu bin Ládina, měli do již mrtvého těla vypálit desítky střel. V sobotu to napsal server Daily Mail s odkazem na zdroje z bezpečnostních složek. Podle listu je tato skutečnost jedním z důvodů, proč americká strana nikdy nezveřejnila fotografii mrtvého teroristy.

Foto: Reuters

Usáma bin Ládin

Článek

Americká administrativa v čele s prezidentem Barackem Obamou zdůvodňovala neuvolnění fotografií mrtvého těla tím, že  by mohly posloužit teroristům k propagandě.

"Odebrali jsme vzorek DNA a provedli jsme testy. Není pochyb o tom, že jsme zabili Usámu bin Ládina. Považujeme za důležité zajistit, aby po světě nekolovaly velmi názorné fotografie někoho, kdo byl střelen do hlavy, a podněcovaly další násilí anebo sloužily jako nástroj propagandy. Takoví nejsme. Nepředvádíme takové věci jako trofeje," řekl po dopadení teroristy Obama.

Obavy z odvety

Podle listu však bylo při zásahu tělo zohaveno více než stovkou kulek, které do něj vystříleli zasahující členové komanda. Ti sice potřebovali mít jistotu, že bin Ládin  je skutečně mrtvý a nepředstavuje pro ně hrozbu, nicméně takovýto rozsah střelby byl neopodstatněný.

Američané proto mohli mít reálnou obavu, že zveřejnění fotografií by mohlo přimět teroristy věrné bin Ládinovu odkazu k odvetě.

Operaci vedoucí k zabití teroristy v knize, která česky vyšla pod názvem Nelehký den, popsal bývalý člen speciální jednotky Matt Bissonnette. Knihu ale napsal pod pseudonymem Mark Owen.

Usáma bin Ládin se v domě v Abbottábádu ukrýval s rodinou od roku 2005. V domě údajně žilo až 28 lidí, kromě tří jeho žen také osm dětí a pět vnoučat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám