Hlavní obsah

Satelit možná v moři našel trosky ztraceného letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čínský satelit, který zkoumal moře v oblasti, kam mohlo dopadnout ztraceny Boeing 777 malajsijské společnosti, zřejmě našel trosky stroje. Uvedla to televize CNN.

Foto: Kyodo News, ČTK/AP

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines na archivním snímku

Článek

Satelit ukázal záběry tří objektů, které by mohly být zbytky letadla, na jehož palubě bylo 239 lidí. Snímky pořídil už v neděli, zveřejněny ale byly až ve středu v noci středoevropského času.

Jeden z objektů má velikost 13 krát 18 metrů, další 14 krát 19 metrů a ten největší měří 24 krát 22 metrů. Pro srovnání, délka trupu boeingu byla asi 64 metrů, rozpětí asi 61 metrů.

Není však jisté, že trosky opravdu patří zmizelému letadlu. Záchranáři se už dvakrát domnívali, že místo našli, pokaždé šlo ale o planý poplach. Jednou šlo o olejovou skvrnu, která měla jiný původ, a podruhé o předmět, o němž si mysleli, že jsou to dveře letadla. Postupně vyšlo najevo, že záchranáři ve skutečnosti ani nevědí, kde přesně mají hledat.

Nyní nalezené objekty se nacházejí v moři severovýchodně od Kuala Lumpuru zhruba v polovině cesty mezi Malajsií a Vietnamem. Jsou však mnohem více na východ, než byla plánovaná trasa letu.

Místo nálezu by popíralo dosavadní dohady, že se letadlo otočilo a přeletělo Malajsii.

Foto: flightradar24.com, ČTK/AP

Trasa Boeingu 777-200 společnosti Malaysia Airlines, jak ji zaznamenal server flightradar24.com

Letoun z Kuala Lumpuru do Pekingu z radarů zmizel v noci na sobotu středoevropského času, záchranáři po něm od té doby neúspěšně pátrají.

Záchranáři z různých zemí si stěžovali na obtížnou komunikaci s malajsijskými úřady. Dlouho od nich nedostali přesné informace o letu. Vietnamští záchranáři, kteří se na pátrání podílejí největší mírou, jej nyní podle CNN přeruší.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři stále pátrají po zmizelém letadleVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám