Hlavní obsah

Severokorejská loď narušila hranici s Jihem

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Na porušení své námořní hranice ve Žlutém moři ze strany Severní Koreje si v úterý postěžovala Jižní Korea. Severokorejská loď měla proniknout 23 kilometrů do jihokorejských vod a přiblížit se k hraničnímu ostrovu Pengnjong.

Foto: Jacky Chen, Reuters

Severokorejské hlídkové čluny. Ilustrační foto

Článek

Provokace, jak akci označil Soul, se udála v noci na úterý. Po několika hodinách a opakovaných výzvách ze strany Jihokorejců se nakonec plavidlo severokorejské námořní stráže obrátilo a vrátilo zpět.

Podobných incidentů v minulosti bylo nemálo, a některé byly násilné. U ostrova Pengnjong potopili před čtyřmi lety Severokorejci jihokorejskou korvetu Čchonan. O život tehdy přišlo 46 námořníků.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nejnovější překročení hranice proběhlo v den zahájení dalšího společného cvičení jihokorejské a americké armády. Severní Korea si na manévry opakovaně stěžuje.

Jih hodnotí narušení své hranice jako reakci na cvičení. „Máme za to, že (posádka lodi) chtěla jihokorejskou armádu vyzkoušet,“ prohlásil mluvčí jihokorejského ministerstva obrany.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Washingtonský památník obětem války v Koreji

Severní Korea námořní hranici s Jihem, stanovenou po válce v roce 1953 OSN, neuznává.

Reklama

Výběr článků

Načítám