Hlavní obsah

Další masakr ve střední Africe, zemi hrozí genocida

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangui

Ve středoafrickém městě Boda a okolí bylo od konce minulého týdne při střetech mezi křesťany a muslimy zabito přes 70 lidí. Desítky domů ve městě byly podpáleny.

Foto: Andreea Campeanu, Reuters

Francouzští vojáci prohledávají obyvatele Středoafrické republiky, aby jim zabavili zbraně.

Článek

„Starosta (Body) mi řekl, že je tam více než 70 mrtvých a přes 30 spálených domů,” řekl policejní komisař Elie Mbailao z Mbaiki, města vzdáleného asi 100 kilometrů od Body.

Mbailao sdělil, že do bojů kolem města se zapojili i obyvatelé ozbrojení střelnými zbraněmi a mačetami. Podobné scény se v bývalé francouzské kolonii odehrávaly po většinu minulého roku.

Podle místní policie, na kterou se odvolává agentura Reuters, násilí propuklo, když křesťané zaútočili na muslimy, kteří projížděli oblastí. Popírá to kněz Cassien Kamatari, který BBC sdělil, že střety se rozhořely poté, co muslimové začali ve městě útočit na křesťany. Podle něj od minulého úterý v Bodě zemřelo přinejmenším 75 lidí, většinou křesťanů. Mezi mrtvými jsou ovšem i muslimové, ale jejich počet nelze odhadnout, protože jsou po střetech rychle pohřbíváni.

Spirála násilí

Středoafrickou republikou sužuje násilí od březnového převratu, za nímž stálo hnutí Séléka, jemuž velel Michel Djotodia. Ten se stal prvním muslimským prezidentem této převážně křesťanské země. [celá zpráva]

Djotodia v polovině ledna pod tlakem sousedních států odstoupil, neboť nedokázal zastavit násilnosti vyvolané rozbroji mezi muslimskou menšinou a křesťanskou většinou. [celá zpráva]

Po jeho demisi se převážně muslimští ozbrojenci Séléky stáhli z Bangui na venkov, odkud od té doby přicházejí zprávy o četných vzájemných odvetných útocích. Zpravodajové informují, že ozbrojené konflikty pokračují zejména na severu a západě země.

Násilí, které si vyžádalo nejméně tisíc obětí, ale neustalo ani po nástupu nové prozatímní prezidentky Catherine Sambové-Panzové. V zemi přitom působí asi 4000 vojáků Africké unie a 1600 příslušníků francouzské armády. Před třemi dny Rada bezpečnosti OSN vyslovila souhlas s tím, aby se k nim na půl roku přidalo zhruba 500 evropských vojáků. OSN varovala, že v zemi hrozí genocida. Někteří experti přirovnávají situaci v zemi k Rwandě. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám