Hlavní obsah

Kimova teta po manželově popravě odjela do Evropy, prý je v Polsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Teta severokorejského vůdce Kim Čong-una prý žije v Evropě. Poté, co Kim nechal popravit jejího manžela, údajně krátce pobývala ve Švýcarsku, odkud odletěla do Polska. Informovala o tom ve čtvrtek jihokorejská agentura Jonhap s odvoláním na japonský deník Jomiuri šimbun.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (uprostřed) s armádními veliteli.

Článek

Vůdce komunistické KLDR Kim nařídil v prosinci popravit svého strýce Čang Song-tcheka s obviněním z vlastizrady. O Čangově manželce poté jihokorejská média psala, že ji postihl infarkt a je v kritickém stavu, či dokonce po smrti.

Nyní se objevily zprávy, že Kim Kjong-hi – vdova po Čangovi a sestra zesnulého severokorejského vůdce Kim Čong-ila – odcestovala do Švýcarska a následně do Polska, kde od roku 1998 působí Kim Čong-ilův nevlastní bratr Kim Pchjong-il v roli vysokého vyslance KLDR.

Diktátorova teta a strýc pomáhali mladému Kim Čong-unovi při upevňování moci po smrti jeho otce Kim Čong-ila koncem roku 2011. Podle analytiků právě oni dva ve skutečnosti Severní Koreji vládli.

Kim Kjong-hi byla ale v posledních letech vážně nemocná. Kromě rakoviny podléhala dlouhé roky alkoholismu, kterému propadla po sebevraždě své dcery v roce 2006 v Paříži.

Naposledy byla v KLDR viděna na veřejnosti 10. září na armádním hudebním představení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám