Hlavní obsah

Generála-korupčníka usvědčil poklad, odvezly ho čtyři náklaďáky

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Když vedle záplavy luxusního alkoholu vynesli příslušníci čínské prokuratury a armády z domu generála Ku Ťün-šanga i zlatou sochu Mao Ce-tunga, loďku z téhož kovu, a navíc ještě zlaté umyvadlo, nebylo pochyb o tom, že jejich majitel si na to z platu neušetřil, a vězí tedy až po uši v korupci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Musely přijet čtyři náklaďáky, aby odvezly cennosti a luxusní předměty z generálporučíkovy usedlosti, menší napodobeniny Zakázaného města – sídla čínských císařů v Pekingu.

Informace o vyšetřování jedné z největších úplatkářských afér v Číně se však dostávají na veřejnost až s ročním zpožděním – poté, co je zveřejnil Caixin Online, anglická verze čínského webu. Ten také uvádí, že Ku Ťün-šang si díky funkci pomohl nejen ke spoustě zlata a alkoholu, ale i k desítkám bytů přímo v centru Pekingu.

Byty jako „dárky“

Generálporučík působil až do loňska jako zástupce šéfa logistického oddělení čínské armády. Dohlížel na výstavbu bytů pro vojáky a důstojníky i na obchod s pozemky patřícími armádě. Jen na prodeji jediné nemovitosti v Šanghaji trhl v přepočtu 400 miliónů korun. Jeho „provize“ totiž činila šest procent z celkové prodejní ceny ve výši dvě miliardy jüanů (6,6 miliardy korun).

To ovšem generálovi nepomohlo. A je také otázka, zda mu prospělo, když byty v Pekingu označil při výslechu za „dárky“ pro jiné lidi.

Armáda však podle státní agentury Sin-chua také rozsáhle investovala. Jen v letech 2003–2007 vložila více než 2,5 miliardy jüanů do stavby bytů pro vysloužilé důstojníky. Pokud Ku Ťün-šang kasíroval i zde svých šest procent, mohl mít v kapse další půlmiliardu.

Činili se i příbuzní

Generál se navíc v podnikatelském rozletu neomezoval jen na armádu. Spolu s příbuznými profitoval i z projektů ve svém domovském městě Pchu-jang ve středočínské provincii Che-nan. Loni v srpnu kvůli tomu zatkla policie jeho bratra, generálův švagr se přihlásil policii raději sám.

Ku se narodil roku 1954 nebo 1956, v roce 1971 vstoupil do armády, kde působil v letectvu
v roce 1985 ho přesunuli do Pchu-jangu, kde se zapojil do podnikatelských operací místní vojenské správy
devět let poté byl pověřen vedením logistického oddělení vojenské oblasti Ťi-nan
do oddělení logistiky v Pekingu se dostal v roce 2001, v roce 2009 se stal zástupcem šéfa
kvůli korupci byl sesazen v roce 2012 – rok poté, co byl povýšen na generálporučíka

Aféra nepochybně vypukla ještě dříve, než loni v lednu proběhla šťára na generálově usedlosti. Už v únoru 2012 totiž jeho jméno zmizelo ze seznamu šéfů logistického oddělení armády. Týž měsíc začalo vyšetřování, na němž se podíleli i zástupci čínské komunistické strany.

O něco později se přestaly zmínky o vysokém důstojníkovi objevovat na webu ministerstva obrany. V květnu 2012 se generálporučík oficiálně vzdal funkce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám