Hlavní obsah

Severokorejců prchajících na jih ubývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 1500 Severokorejců uprchlo v roce 2013 do Jižní Koreje. Jde o počet srovnatelný s rokem 2012. Pokračuje tak pokles počtu uprchlíků z KLDR zaznamenaný po nástupu Kim Čong-una k moci v uzavřeném komunistickém státě. Ještě před pěti lety ročně prchalo z KLDR do Jižní Koreje kolem 3000 Severokorejců, napsala v pondělí agentura AFP.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un při projevu

Článek

Kim Čong-un, který převzal vládu pro smrti svého otce  Kim Čong-ila v prosinci 2011, zesílil boj proti emigraci. Vylepšil ostrahu hranic a zvýšil tlak na Čínu, aby vracela všechny dopadené uprchlíky do KLDR.

Foto: Yonhap, Reuters

Severokorejský voják na stráži u Panmundžonu

Většina Severokorejců pokoušejících se o útěk ze země prchá do Číny, a pak do Jižní Koreje přes některou ze třetích zemí - většinou přes Thajsko. Pokud jsou uprchlíci zadrženi v Číně, která je jediným spojencem Pchjongjangu, považují je úřady za ekonomické - nikoli politické - uprchlíky a vracejí je zpět do Severní Koreje, kde jim hrozí represe i smrt.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Strážní budka a ostnatý drát u řeky Imdžin

Od konce korejské války v letech 1950 až 1953 se do Jižní Koreje podařilo uprchnout asi 26 100 Severokorejcům; značný počet z nich po velkém hladomoru decimujícím KLDR v polovině 90. let

Korea - související témata

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Kim Čong-un

Foto: Reuters

Vůdce KLDR Kim Čong-il

Foto: ČTK/AP

Severokorejští vojáci

Foto: Alex Švamberk, Novinky

V Soulu se mísí historie se aktuálními trendy

 O korejském konfliktu, který skončil příměřím v roce 1953, čtěte ZDE.

Foto: Profimedia.cz

Přílsušník americké námořní pěchoty útočí na pozice KLA

Reklama

Výběr článků

Načítám