Hlavní obsah

V USA se zvedla kampaň proti cestě Rodmana na narozeniny Kim Čong-una

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Americká média a veřejnost pobuřuje cesta bývalých basketbalových hvězd v čele s Dennisem Rodmanem do Severní Koreje. Výběr někdejších hvězd ligy NBA má tento týden sehrát v KLDR přátelské utkání u příležitosti 31. narozenin vládce Kim Čong-una. Rodman a jeho výprava cestu hájí jako apolitickou a odmítá se angažovat třeba i ve věci vězněného amerického misionáře Kennetha Baea.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rodman se s hvězdami NBA připravuje na exhibici v PchjongjanguVideo: Reuters

 
Článek

Rodman se svými spoluhráči poskytl v úterý rozhovor televizi CNN. Na opakovaný dotaz moderátora Chrise Cuoma, zda rozumí tomu, že budou hrát před zraky člověka, který před pár dny popravil svého strýce a opakovaně hrozí válkou, se basketbalisté hájili slovy, že objíždějí celou řadu zemí a vždy s jediným cílem: hrát a šířit oblibu basketbalu mezi všemi lidmi bez rozdílu.

Foto: ČTK/AP

Dennis Rodman s dalšími bývalými hvězdami NBA v Pchjongjangu

Jako umírněný mluvčí americké výpravy vystupuje Charles Smith, který se snažil mírnit dřívější Rodmanovy výroky, že vládce KLDR Kim Čong-un je jeho přítel. Rodman se v rozhovoru držel zpět, a dokonce tentokrát nepotvrdil své pevné přátelství s vůdcem.

Rozohnil se však, když na něj moderátor Cuomo naléhal, aby se přimluvil za propuštění amerického misionáře Baea, jehož Severokorejci zatkli po ilegálním překročení hranice a loni odsoudili k 15 letům v táboře nucených prací kvůli pokusu o převrat v zemi.

Víte, co udělal?

Rodman dal jasně najevo, že se angažovat nechce, což prohlašoval už před svými dřívějšími návštěvami KLDR. Podle basketbalisty bylo misionářovo chování politicky chybné.

„Je tu něco, co se týká politiky, kterou Kenneth Bae udělal, jestli mi rozumíte,“ prohlásil Rodman a začal zvyšovat hlas. „Chápete, co udělal. V téhle zemi?“ dodal. Na dotaz Cuoma, co tedy Bae udělal, už pak jen odvětil, ať mu to řekne moderátor sám.

Rozhovor vyvolal v USA ostrou reakci. Ozvala se pobouřená Baeova rodina nebo například senátor John McCain, který nazval Rodmana idiotem.

Rodman i jeho kolegové v rozhovoru pro CNN přiznali, že nečekali takovou mediální antikampaň. Rodmana rozčílilo obvinění ze strany moderátora Cuoma, že svůj tým má jako štít před sílící kritikou. Své kolegy označil za skvělé parťáky, kteří budou muset po návratu do USA čelit honu na čarodějnice.

Anketa

Co si myslíte o výpravě amerických basketbalistů do KLDR?
Neschvaluji ji a neměla se uskutečnit.
38,6 %
Neschvaluji ji, ale nikdo jim nemůže cestu upírat.
42,9 %
Nic proti ní nemám.
18,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2448 čtenářů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám