Hlavní obsah

Rodman přiletěl blahopřát Kimovi k narozeninám, vzal s sebou další hvězdy NBA

Peking/Pchjongjang
Aktualizováno

Bývalý slavný americký basketbalista Dennis Rodman v pondělí přiletěl do Severní Koreje, kde se spolu s dalšími někdejšími hvězdami americké NBA chce zúčastnit exhibičního zápasu u příležitosti třicátých narozenin severokorejského diktátora Kim Čong-una. Informovala o tom na svém anglicky psaném webu jihokorejská agentura Jonhap.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rodman letí s hvězdami NBA blahopřát Kim Čong-unoviVideo: Reuters

 
Článek

Rodman označuje mladého severokorejského vůdce za svého blízkého přítele a své cesty do KLDR nazývá basketbalovou diplomacií. Američtí činitelé Rodmanovo počínání již dříve kritizovali.

Podle jihokorejské agentury Rodmana na nejnovější cestě do Pchjongjangu doprovází zhruba desítka jeho bývalých kolegů z NBA, mezi nimiž jsou na příklad Kenny Anderson, Cliff Robinson či Vin Baker.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Dennis Rodman si při rozhovoru s novináři nebral servítkyVideo: Reuters

Rodman tvrdí, že chce navázat vztahy s obyvateli izolované komunistické země a ukázat ostatním, že není tak špatná.

"Jde o to, pokusit se propojit obě země, dát lidem vědět: ... Žádná země na světě není tak špatná, obzvlášť Severní Korea," řekl někdejší špičkový basketbalista agentuře AP předtím, než se svým týmem zamířil na letiště v Pekingu.

Foto: ČTK/AP

Dennis Rodman (s růžovou šálou) s dalšími bývalými hráči NBA na letišti v Pekingu

Narozeniny zřejmě ve středu

Rodman je nejznámějším Američanem, který se s velkým basketbalovým fanouškem Kim Čong-unem setkal za jeho dvouleté vlády. Severokorejský vůdce oslaví třicáté narozeniny zřejmě ve středu. Ten den by se američtí hráči měli postavit severokorejskému basketbalovému týmu v exhibičním zápase.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masové shromáždění v Severní Koreji na podporu Kim Čong-unaVideo: Reuters

Mezi Spojenými státy a Pchjongjangem panují spory kvůli severokorejskému programu jaderného zbrojení. Kritici Rodmanovi vytýkají, že nehovoří o stavu lidských práv v KLDR, který podle jejich ochránců či americké diplomacie patří k nejhorším na světě.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Podporu Kimovi vyjádřily v pondělí tisíce Severokorejců při masovém shromáždění v centru Pchjongjangu. „Sjednoťme se v ústředním výboru strany vedeném naším drahým vládcem Kim Čong-unem, abychom vybudovali nejsilnější národ, kterému bude svět závidět,“ vyzval dav pchjongjangský člen politbyra Mun Kjong-Dok.

Reklama

Výběr článků

Načítám