Hlavní obsah

Velkolepé ohňostroje rozzářily oblohu po celém světě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neodmyslitelnou součástí silvestrovských oslav bývají tradičně úchvatné ohňostroje. Také letos se jimi mohli kochat lidé po celém světě. Na některých místech oslavy okořenily i jiné atrakce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Ohňostroje po celém světě Video: Reuters

 
Článek

Například v Berlíně oslavily davy lidí příchod Nového roku u Braniborské brány na obřím koncertu, který o půlnoci vyvrcholil tradičním ohňostrojem. Berlínské úřady odhadly počet návštěvníků v německé metropoli na dva milióny.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Berlín

"Dav, roztažený na dva kilometry, tančil v rytmu populárních písní zpěváka Heina či techna skupiny Scooter a o půlnoci mohl obdivovat nebe ozářené ohňostrojem nad Braniborskou branou. Asi 6.000 odpálených rachejtlí jiskřilo na obloze po deset minut," napsala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oslavy v DubajiVideo: Reuters

V Londýně se zase do hlavní role dostala dominanta historické části města - obří kolo London Eye, které se o půlnoci celé rozzářilo. Londýňané měli navíc možnost okusit ohňostroj i jinými smysly než zrakem a sluchem. Poživatelné konfety měly banánovou příchuť, parfémované bublinky voněly po pomerančích a sníh po broskvích.

Foto: Toby Melville, Reuters

Rozzářilo se i londýnské kolo London Eye.

V Paříži se slavilo na Elysejských polích, kde se pod dohledem asi 9000 policistů, četníků a hasičů sešlo na 300 tisíc lidí. V Římě i Benátkách si tisíce lidí vyslechly silvestrovské koncerty.

Více než čtvrthodinová pyrotechnická show provázela i silvestrovské veselí na pláži Copacabana v Riu de Janeiru, kde se podle místních úřadů sešlo na 2,3 miliónu lidí. Dalších 40 tisíc turistů přihlíželo z palub vyhlídkových lodí. Ohňostroj, řízený počítačovým programem, si vyžádal 24 tun pyrotechniky a v explozích převládala modrá, zelená a žlutá, čili barvy národního týmu, který patří k favoritům nadcházejícího mistrovství světa ve fotbale.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Úchvatné oslavy v BrazíliiVideo: Reuters

V Kyjevě se na náměstí Nezávislosti sešlo nejméně 100.000 Ukrajinců, kteří společně zpívali státní hymnu. Kromě pokusu zapsat se do Guinnessovy knihy rekordů šlo podle agentury AP i o podporu pro integraci s Evropskou unií.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Oslavy nového roku v Moskvě.

Ústřední kyjevské náměstí je už déle než měsíc dějištěm masových protestů proti rozhodnutí prezidenta Viktora Janukovyče nepodepsat dohodu o přidružení k Evropské unie. Desítky tisíc Kyjevanů tak zpívaly, že "Ukrajina ještě nezhynula" i jako výraz vzdoru proti současné vládě, která se přiklonila raději k dohodě s Moskvou, než s Bruselem.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Oslavy v ukrajinském Kyjevě.

V Rusku se vzhledem k nedávným teroristickým útokům ve Volgogradu odehrával Silvestr za přísnějšího dohledu policie. Během oslav "nedošlo k žádné mimořádné situaci", uvedla agentura ITAR-TASS s odvoláním na ministerstvo pro mimořádné situace.

Foto: Tatan Syuflana, ČTK/AP

Oslavy nového roku v Jakartě v Indonésii.

Jako první vstoupily do nového roku země z východní části polokoule. Některé asijské země tradičně předvedly megalomanské světelné show.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Na Novém Zélandu se rozzářily novoroční ohňostrojeVideo: Reuters

Foto: Kim Kwang Hyon, ČTK/AP

Vítání nového roku v Severní Koreji.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oslavy v Severní KorejiVideo: Reuters

Foto: Aly Song, Reuters

Ohňostroj v Šanghaji.

Velký úspěch měl také ohňostroj v australském Sydney. Přímo k budově opery se na něj přišlo podívat 1,6 miliónu lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Oblohu v australském Sydney rozzářily překrásné ohňostrojeVideo: Reuters

Foto: Tt News Agency, Reuters

Ohňostroj ve Stockholmu ve Švédsku.

Foto: Samsul Said, Reuters

Oslavy v Malajsii.

Foto: Tyrone Siu, Reuters

Světelná show v Hong Kongu.

Foto: Russell Cheyne, Reuters

Ohňostroj ve skotském Edinburghu.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Oslavy nového roku na Times Square v New Yorku.

Reklama

Související témata:

Související články

Česko vstoupilo do nového roku

V České republice se od středy píše rok 2014. Příchod Nového roku tradičně ozdobily velkolepé ohňostroje. S prvním lednem 2014 přichází také řada změn.

Výběr článků

Načítám