Hlavní obsah

Američtí astronauti absolvovali první ze tří výstupů do kosmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva američtí astronauti z šestičlenné posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v sobotu podnikli první ze tří plánovaných výstupů do kosmu kvůli výměně vadného čerpadla chladicího systému. Jejich práci vně orbitálního komplexu, která trvala o hodinu méně oproti plánu, přenášel v přímém přenosu americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA).

Foto: archiv NASA

Kosmonaut u Mezinárodní vesmírné stanice

Článek

Havárii čerpadla, která posádku ISS bezprostředně neohrožuje, úřad zaznamenal minulý týden ve středu a od té doby se ji experti snažili vyřešit ze Země. Jde ale o selhání ventilu, který nelze vyměnit. Proto NASA rozhodla, že bude potřeba několikrát vyslat ven dvojici astronautů, aby porouchané zařízení, umístěné na vnější straně stanice, nahradili záložním, které je uschováno rovněž venku.

Astronauti Rick Mastracchio a Mike Hopkins práci zahájili ve 13:01 SEČ, s několikaminutovým předstihem oproti plánu. Předpokládalo se, že v díle budou pokračovat šest a půl hodiny, ale práce jim šla rychleji od ruky, a tak v 18:29 SEČ vstoupili do dekompresní komory ISS. Výstup tak trval pět hodin a 28 minut. "Skvělá práce a velice rychlá," komentoval výkon jeden z kontrolorů ve středisku v Houstonu.

V plnění úkolu pak mají ve stejném čase a po zhruba stejnou dobu pokračovat 23. a v případě nutnosti i 25. prosince.

Vyrobili si šnorchly

V sobotu se od nich očekávalo, že 1,5 metru široké čerpadlo o hmotnosti 354 kilogramů připraví k výměně. Tedy odpojili čtyři přívody k vadnému čerpadlu, z nichž dva znovu zapojili v jiném místě do chladicího okruhu, aby se v něm udržel tlak. Odpojili také elektrické kabely. Instalaci záložního čerpadla pak mají být věnovány další jedna až dvě venkovní pracovní směny.

Chlazení stanice zajišťují dvě čerpadla a jedno dočasně stačí. Posádka složená ze tří Rusů, dvou Američanů a jednoho Japonce preventivně vypnula několik palubních přístrojů, aby snížila zatížení elektrických agregátů. NASA však vzhledem k dlouhodobější neudržitelnosti tohoto stavu rozhodla, že je nutná výměna, přestože výstupy do otevřeného kosmu byly pozastaveny po incidentu z letošního července, když se v přilbě italského astronauta Luky Parmitana začala během práce venku hromadit voda.

Aby něčemu podobnému předešli, oba astronauti si před sobotním výstupem upravili skafandry. Podle agentury Reuters je vybavili i "podomácku" vyrobenými šnorchly. Krom toho si neustále kontrolovali, zda polštářky umístěné v záhlaví nejsou nasáklé vodou.

Odklad zásobovacího letu

"Krásný den. Nádherný výhled," zahlásil 53letý Mastracchio, když zahájil směnu ve volném kosmu otevřením výstupního poklopu. Mimo prostory orbitálního komplexu pracoval už posedmé. Jeho parťák, 44letý Hopkins, byl v sobotu venku vůbec poprvé.

Kvůli zajištění dostatku času pro výměnu vadného čerpadla NASA také rozhodla o odkladu zásobovacího letu soukromé nákladní lodě Cygnus přinejmenším na leden. Loď měla na oběžnou dráhu vynést raketa Antares, jejíž start byl původně naplánován na čtvrtek.

Reklama

Výběr článků

Načítám