Hlavní obsah

Epidemie dýmějového moru postihla Madagaskar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vesnici na Madagaskaru zasáhla epidemie dýmějového moru. Potvrdily to zdravotní testy poté, co minulý týden zemřelo nejméně 20 lidí ve vesnici nedaleko města Mandritsara na severozápadě ostrova, napsal server BBC.

Foto: Jan Kočvara, Yahoo Maps

Madagaskar

Článek

Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) už letos v říjnu varoval, že Madagaskaru hrozí epidemie moru. Tuto nemoc přenášejí na člověka infikované blechy, většinou z krys. Ve středověku byl dýmějový mor známý jako „černá smrt” a v tehdejší Evropě zabil odhadem 25 miliónů lidí.

V minulém roce na Madagaskaru na mor zemřelo 60 lidí, což byl nejvyšší zaznamenaný počet na světě. Nejohroženější skupinou jsou vězni, kteří žijí v nehygienických podmínkách v přeplněných věznicích, které s nimi sdílí i značné množství krys.[celá zpráva]

Při neléčených případech dýmějového moru je úmrtnost kolem 60 procent, při léčbě antibiotiky výrazně klesá a dostupné je i očkování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám