Hlavní obsah

Karzáí chce podepsat bezpečnostní smlouvu až po volbách, USA jsou proti

Kábul/Washington

Afghánský prezident Hamíd Karzáí chce odložit podpis klíčové bezpečnostní dohody s USA, která by umožnila, aby v zemi zůstalo po roce 2014 až 15 000 koaličních vojáků. Chtěl by, aby se podepsala až po dubnových prezidentských volbách. USA to odmítají. Chtějí podpis do konce tohoto roku, uvedl web Foreign Policy.

Foto: B Mathur, Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí

Článek

Hamíd Karzáí na setkání kmenových vůdců Lója džirga, které rozhodne o podpisu, řekl, že by se mělo počkat až po afghánských prezidentských volbách v dubnu 2014, tedy do doby, když už nebude v čele státu. Potřetí do něj kandidovat nemůže.

Dohodu ve čtvrtek v úvodním projevu hájil, i když říkal, že mezi USA a Afghánistánem panuje nedůvěra. [celá zpráva]

Spojené státy pozdější podpis odmítly. Uvedly, že dokument by měl být podepsán do konce roku, s čímž Karzáí už loni v listopadu souhlasil. „Domníváme se, že brzký podpis dohody je důležitý, aby Afghánci získali jistotu ohledně budoucího vývoje před plánovanými volbami a aby USA a jejich partneři mohli naplánovat svou přítomnost v Afghánistánu po roce 2014,” řekla mluvčí diplomacie Jen Psakiová. „Není praktické ani možné podpis zdržovat,” dodala s tím, že je nutné plánovat stahování sil, jejichž mandát končí na konci příštího roku.

Karzáího mluvčí v pátek sdělil, že afghánský prezident na svých slovech trvá. „Neuznáváme žádnou lhůtu stanovenou americkou stranou. Již dříve nám dávali jiné lhůty, takže to není pro nás nic nového.”

Více než dvoutisícová Lója džirga (Velká rada) nyní projednává detaily dohody v menších skupinách. Už nyní rozhodla, že se původně třídenní zasedání o jeden den protáhne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám