Hlavní obsah

Pomoc na Filipíny míří pomalu, místní si musí poradit sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila

Při procházce zničeným filipínským městem Guiuan je slyšet tlučení kladivem, řev řetězových pil a svist košťat, kterými se vymetají z ulic a dvorků trosky. Jsou to zvuky svědčící o tom, že místní se snaží i přes všudypřítomnou zkázu slepit své životy zase dohromady. Týden po úderu tajfunu je situace na Filipínách pořád neutěšená a pomoc kvůli zablokovaným silnicím a zavřeným letištím proudí jen pomalu. Lidem tedy nezbývá, než aby si pomohli sami, napsala v reportáži agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Filipínský Tacloban týden po ničivém tajfunuVideo: Reuters

 
Článek

Město Guiuan, které leželo jako první v dráze tajfunu, se sice proměnilo v hromadu polámaného dřeva a suti, ale kromě zoufalství tu panuje i duch vzájemné pomoci a nezlomná vůle zvednout se znovu zpátky na nohy. Dionesio de la Cruz třeba na ulici stlouká s pomocí zrezivělých hřebíků provizorní postel, již brzy přestěhuje do dočasného přístřešku, který postavil ze zbytků svého domu. "Jsme tu sami a tohle prostě musíme zvládnout. Nečekáme, že by nám sem přišel někdo pomáhat," říká bojovně 40letý muž, zatímco poblíž spí jeho manželka a matka na stole.

Podle úřadů připravil tajfun o domov 600 000 lidí. Kromě potravin, vody a léků proto nevládní organizace chtějí postiženým co nejdřív začít dodávat i stavební materiál a nářadí, aby si rodiny mohly svépomocí vybudovat alespoň dočasný příbytek.

Na ulicích už jsou obchodníci

První známky toho, že Guiuan pomalu vstává z popela, lze nalézt na každém kroku.

Na ulici jsou vidět první obchodníci: jeden prodává pečené maso, další limonádu a mýdlo. Tam, kde to místo dovolí, se na slunci suší čerstvě vyprané oblečení. Někteří starousedlíci před zkázou ujeli pryč, jiní tu ale hrdě zůstávají.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Obyvatelé Filipín musí žít v troskách svých domů.

Majitelka obchodu Susan Tanová sice chtěla co nejrychleji zmizet, když zjistila, že jí veškeré zboží vyrabovaly zástupy hladových lidí, jeden z jejích přátel ji ale přesvědčil, aby zůstala. Teď ve svém obchodě provozuje středisko, kde se rozdává pomoc. "Nemůžu jen tak jet na Cebu a sedět tam, zatímco tady je všechno v troskách. I když můj obchod vyrabovali a můj podnik je na mizině, nemůžu opustit své město a své přátele. Musíme si teď pomáhat," tvrdí obchodnice.

Tanové se díky známosti s člověkem, který pracuje pro jednoho z mobilních operátorů, podařilo sehnat satelitní telefon, a tak před obchodem stále stojí dlouhá fronta lidí, kteří si potřebují naléhavě zavolat. Dát vědět příbuzným, že jsou v pořádku, potřebují stovky lidí a vydrží kvůli tomu čekat na přímém slunci dlouho. Že se na ně dostane řada, zajišťuje jednoduché pravidlo: jeden člověk - jedna minuta.

Ohledně počtu obětí panuje nejistota

Ani po týdnu není jasné, kolik obětí si tajfun Haiyan vyžádal. OSN ve čtvrtek večer  odkazem na filipínskou vládu informovala o 4460 mrtvých, zatímco filipínské krizové úřady v pátek ráno podle agentury AP hovořily o 2360 obětech.

Foto: Wally Santana, ČTK/AP

Armáda USA přivezla na Filipíny pomoc

Vedle těchto údajů oznámilo nejhůře postižené město Tacloban, že živel si jen tam vyžádal 4000 mrtvých, napsala agentura Reuters. Někteří filipínští představitelé stále odhadují, že konečná bilance přesáhne 10 000 mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám