Hlavní obsah

Přes 1200 mrtvých po řádění tajfunu Haiyan na Filipínách. Bezvládná těla ležela v ulicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tajfun Haiyan, který v pátek zasáhl centrální část Filipín, podle tamního Červeného kříže zabil přes 1200 lidí. Většinu obětí si živel podle agentury Reuters vyžádal ve městě Tacloban na ostrově Leyte. Předchozí odhady hovořily o zhruba 120 mrtvých. Víc než milión lidí muselo opustit své domovy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Město Tacloban tajfun Haiyan zdevastovalVideo: Reuters

 
Článek

Tajfun Haiyan je považovaný za nejsilnější světový tajfun v letošním roce. Počet obětí pravděpodobně ještě poroste, protože řada oblastí je odříznutá od okolního světa a zůstává bez telefonického spojení.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Soška Ježíše Krista je mezi několika málo věcmi, které se podařilo dívce z města Tacloban zachránit. Její dům tajfun zničil.

Ve městě Tacloban na ostrově Leyte v centrální části ostrovů podle zástupce filipínského civilního letectví Johna Andrewse ležely v ulicích desítky bezvládných těl.

Foto: Romeo Ranoco, Reuters

Tajfun Haiyan srovnal části města Tacloban se zemí.

Agentura Reuters citovala představitele filipínského úřadu pro řešení následků přírodních katastrof, podle nějž byly ve městě Tacloban, které má kolem 220 000 obyvatel, částečně či zcela zbořeny téměř všechny domy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Supertajfun na Filipínách zpustošil lidem domovyVideo: Reuters

"Téměř všechny domy byly poškozeny, mnohé jsou zcela zničené. Jen několik domů zůstalo stát, ale i ty nesou stopy škod," řekl mluvčí zmíněného úřadu Rey Balido. "Naši lidé nemohou určit počet mrtvých kvůli přerušenému telekomunikačnímu spojení," dodal.

Foto: Reuters, Reuters

Zaplavené ulice ve městě Tacloban

Tajfun způsobil sesuvy půdy a záplavy a přerušil dodávky elektrického proudu a telekomunikační spojení v několika provinciích. Obnova těchto služeb může podle úřadů trvat několik dní.

Foto: Erik De Castro, Reuters

Následky řádění tajfunu u letiště ve městě Tacloban

Před tajfunem byl preventivně evakuován asi milión lidí v 37 provinciích. Letiště v oblasti centrálních Filipín zůstávají nadále uzavřená a nefunguje ani trajektová doprava. Armáda oznámila, že do města Tacloban posílá nákladní letouny s humanitární pomocí. Jak napsala agentura AFP, do zasažených oblastí jsou vypravovány k záchranným pracím tisíce vojáků.

Meteorologové již dříve varovali, že bouře by mohla být stejně devastující jako tajfun Bopha z roku 2012, který na jižních Filipínách usmrtil minimálně 1000 osob.

Foto: Reuters

Trosky ve městě Coron ve střední části Filipín

Nejnovější supertajfun Haiyan se prohnal oblastmi, které se teprve vzpamatovávaly z mohutného zemětřesení o síle 7,3 stupně z minulého měsíce a kde mnoho lidí ještě bydlí v provizorních stanech, připomněl zpravodajský server BBC News.

Foto: Japonská meteorologická agentura, Reuters

Satelitní záběr tajfunu Haiyan z 8. listopadu 2013 z 23:30 hodin UTC, tj. 00:30 SEČ 9. listopadu

Tajfun, jenž by podle agentury Reuters mohl být vůbec nejmocnějším světovým tajfunem, jaký kdy zasáhl pevninu, již podle agentury AP filipínské souostroví opustil a pokračuje směrem k Vietnamu a Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám