Hlavní obsah

Tajfun Wipha usmrtil v Japonsku 17 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Nejméně 17 lidí usmrtil tajfun Wipha, který se ve středu přiblížil k oblasti japonského hlavního města Tokia. Živel, který je podle japonských meteorologů „bouří desetiletí”, ale v tokijské aglomeraci nezpůsobil větší škody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Japonskem se prohnal tajfun WiphaVideo: Reuters

 
Článek

Tajfun neudeřil na pevninu plnou silou, ale i tak přinesl do tokijské oblasti obývané asi 30 milióny lidí silný déšť a prudké poryvy větru. Evakuováno bylo asi 20 000 lidí a byla zrušena řada vlakových spojů.

Na tokijských letištích Haneda a Narita byly zrušeny všechny domácí i zahraniční lety. V hlavním městě nejezdilo několik linek metra a preventivně byly uzavřeny tisíce škol.

Foto: Kyodo, Reuters

Záchranáři prohledávají trosky po tajfunu Wipha.

Na ostrově Ošima asi 120 kilometrů jižně od Tokia, kde se rozvodnily řeky a poničily několik domů, podle policie zahynulo 13 lidí, napsala agentura AFP. Reuters uvádí s odvoláním na japonské úřady, že si živel vyžádal osm mrtvých a 37 lidí je nezvěstných. Mezi nimi je žena, kterou smetla voda z rozvodněné řeky na západě Tokia, a dva chlapci, které zavalily na pláži ohromné vlny.

Nyní Wipha postupuje podél pobřeží ostrova Honšú k severovýchodu, uvedla meteorologická služba. V centru tajfunu dosahuje rychlost větru 125 kilometrů za hodinu a v poryvech až 180 kilometrů. V průběhu dne by měl zeslábnout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám