Hlavní obsah

Filipíny postihlo silné zemětřesení, mrtvých přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

Nejméně 93 mrtvých a desítky zraněných si vyžádalo silné zemětřesení, které v úterý postihlo jih Filipín. Otřesy o síle 7,2 stupně Richterovy škály zasáhly místa, která patří mezi oblíbené turistické destinace. Očekává se, že počet obětí ještě naroste. Podle ředitele Filipínského institutu vulkanologie a seismologie Renata Soliduma mělo zemětřesení energii 32 hirošimských bomb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Filipíny zasáhlo zemětřesení o síle 7,2 stupně Richterovy škályVideo: Reuters

 
Článek

Zemětřesení bylo zaznamenáno v 8.12 místního času, tedy zhruba 2.12 SELČ. Epicentrum se nacházelo asi pět kilometrů východně od města Balilihan a dva kilometry jihovýchodně od města Carmen na ostrově Bohol. Otřesy byly cítit i na severu ostrova Mindanao a na ostrově Cebu.

Nejméně osmnáct lidí zahynulo podle prezidenta Benigna Aquina na Boholu. Většina osob zemřela pod troskami zřícených domů.

Mezi oběťmi je i čtyřletá dívka, jejíž matka byla mezi stovkami lidí čekajících na podporu od vlády v hale ve městě Pinamungahan na Cebu. Když při otřesech propukla panika, oddělila se od matky a lidé ji ušlapali.

Foto: Reuters

Policista prochází kolem trosek zřícené věže baziliky ve městě Cebu.

Na ostrově Cebu se zřítila střecha tržiště a spadla i dvoupodlažní budova, z jejíchž trosek se podařilo vytáhnout dvě živé osoby včetně osmiměsíčního dítěte.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

V provinčním hlavním městě Tagbilaran na ostrově Bohol poškodilo zemětřesení kostel a zřítila se část radnice. Kamenný kostel ze 17. století ve městě Loboc se rozpadl a škody hlásí i další kostely ze španělského koloniálního období.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám