Hlavní obsah

Nával a panika u hinduistického chrámu mají už přes sto obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí
Aktualizováno

Na 115 stoupl počet obětí paniky vyvolané u přeplněného hinduistického chrámu v indickém státě Madhjapradéš. Zraněných je 133, uvedla v pondělí místní policie. Dosavadní bilance byla 89 mrtvých a nejméně 100 zraněných.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Počet obětí davové psychózy u indického chrámu stouplVideo: Reuters

 
Článek

"Počet mrtvých stoupl na 115. Záchranné operace byly ukončeny," prohlásil policejní velitel Dilip Arja s tím, že některá těla zřejmě již odnesl proud a nemohla tak být z vody vyzdvižena. Většinu obětí tvoří ženy a děti. Deset zraněných je údajně v kritickém stavu.

Lidé umírali v tlačenici na mostě přes řeku Sindh nedaleko svatyně.

Na mostě bylo 25 000 věřících. Podle agentury Reuters dav zpanikařil poté, co se část zábradlí utrhla a rozkřiklo se, že most je na pokraji zhroucení. Policejní zdroje televize tvrdí, že skupina věřících ze státu Uttarpradéš se chtěla rychle dostat přes velký zástup vedoucí ke svatyni, a šířila proto fámy, že most spadne.

Neštěstí se stalo u chrámu Ratangarh, před nímž se podle indické zpravodajské televize NDTV shromáždilo na závěr několikadenního hinduistického svátku na půl milionu věřících. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Most u chrámu Ratangarh po tragédii

V roce 2006 zahynulo na čtyřsetmetrovém mostě před chrámem Ratangarh asi 50 poutníků, kteří skočili do řeky ve snaze uniknout tlačenici, napsala agentura Reuters. Tehdejší dřevěný most byl podle agentury AP od té doby nahrazen podstatně širším mostem betonovým. Ten při nejnovějším neštěstí nebyl nijak poškozen, uvedli experti.

Chrám se nachází asi 80 kilometrů daleko od města Datia. NDTV na svých webových stránkách rovněž napsala, že část věřících v hněvu napadla kamením policisty za to, že podle nich nezasáhli včas a navíc dav tloukli bambusovými holemi. Nejméně šest strážců pořádku utrpělo zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám