Hlavní obsah

Krejčíř lže, zastřeleného Mrzáka Sama znal dobře, tvrdí vyšetřovatel

Johannesburg

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř podle jihoafrických vyšetřovatelů lže, když tvrdí, že znal jen zběžně Libanonce Sama Ísu, který byl v sobotu zavražděn nedaleko Johannesburgu. Jihoafrickému serveru EyeWitness News (EWN) to řekli dva vyšetřovatelé.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Ísa a Krejčíř, který v Jihoafrické republice žije od roku 2007, prý byli v minulých dvou letech často vídáni spolu. Ísovo auto bylo kromě toho pár hodin před vraždou spatřeno před směnárnou Moneypoint, která patří Krejčířovi, jenž z Česka utekl před policejním vyšetřováním.

Ísá, známý mimo jiné pod přezdívkami Černý Sam nebo Mrzák Sam, byl v sobotu zastřelen v autě stojícím na semaforech poblíž Bedford Centre východně od Johannesburgu. Jihoafrická média informovala o incidentu jako o vraždě "Krejčířova společníka".

Krejčíř se ale v reakci pro server EWN od incidentu distancoval a prohlásil, že zavražděného znal jen zběžně.

"Neznal jsem ho tak dobře, byl to velice uzavřený člověk. Nikdo nevěděl, co dělá nebo kdo jsou jeho společníci," řekl prý Krejčíř.

Byl to flamendr a vídali je spolu, tvrdí kriminalista

"Když Krejčíř říká, že ho (Ísu) neznal nebo sotva znal, rozhodně lže," řekl ale v neděli EWN vyšetřovatel Paul O´Sullivan.

Ísá a Krejčíř prý v minulých dvou letech byli pravidelně vídáni spolu. Kromě toho Ísovi přátelé v rozporu s Krejčířovým vyjádřením popsali zavražděného jako "flamendra".

Měl být obětí Krejčíř?

Zpráva o novém případu vraždy spojovaném s Krejčířem vyvolala široký ohlas na sociálních sítích. Na Twitteru se objevila záplava reakcí, včetně spekulací, že obětí střelby měl být – nebo dokonce byl – sám Krejčíř. Autoři některých tweetů tvrdili, že JAR se mění v Divoký západ, kde se gangsteři vymkli jakékoli kontrole. Objevily se i názory, že Krejčíř může v Jihoafrické republice nerušeně dělat, co se mu zlíbí, a ještě žádá o udělení azylu. Vypadá to, že Krejčíř je nedotknutelný, napsal jeden z uživatelů Twitteru.

Podle jednoho z tweetů jihoafrické úřady "by měly Krejčíře i všechnu sebranku kolem něj ze země vyexpedovat". Další twitterový vzkaz ale předpovídá, že to nakonec nebude zapotřebí: "Gauneři vždycky dostanou, co zaslouží. Ísu rozstříleli jak řešeto 30 kulkami z kalašnikova. Krejčíř bude brzy následovat".

Vraždy kolem Krejčíře

Krejčíř podle vyšetřovatele O´Sullivana důsledně popírá své zapojení do podobných incidentů, a to navzdory jasným spojitostem.

"Proč Radovan Krejčíř popřel, že by měl něco společného s Uwem Gemballou? Proč popřel, že měl něco společného se smrtí Lollyho Jacksona? Co myslíte, že tito chlápci udělají? Přijdou snad a řeknou: Ano, to jsem byl já, zavřete mě?" řekl O´Sullivan serveru EWN.

Připomněl tak dva případy, kdy je Krejčíř v jihoafrických médiích spojován s vraždami podnikatelů a lidí z podsvětí, s nimiž měl český podnikatel osobní či "podnikatelské" vztahy. Policie mu ale dosud nic neprokázala. "Problém je, že Krejčíř má řadu policistů na své výplatní listině," tvrdí O´Sullivan.

Další vyšetřovatel Chad Thomas řekl, že spojitost mezi Krejčířem a Ísou je očividná. "Co asi tak Sam dělal, když vyšel z hotelu za Radovanovou zastavárnou v tu (sobotní) ranní hodinu, když bydlí necelé tři kilometry odtud?"

V případu sobotní vraždy Sama Ísy nebyl zatím nikdo zatčen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám