Hlavní obsah

Část vojáků USA má v Afghánistánu zůstat déle

Kábul

Americký ministr zahraničí John Kerry a afghánský prezident Hamíd Karzáí v sobotu dosáhli předběžné bezpečnostní dohody, jejíž součástí je i další působení části ozbrojených sil USA na afghánském území. Definitivní schválení dokumentu nyní závisí na souhlasu afghánských kmenových vůdců. Informovala o tom v neděli agentura Reuters.

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánský prezident Hamíd Karzáí (vpravo) s ministrem zahraničí USA Johnem Kerrym

Článek

Podle agentury AFP ale stále ještě není zcela dořešena otázka imunity amerických vojáků.

Dohoda, kterou Kerry a Karzáí podle Reuters oznámili v Kábulu po intenzivním dvoudenním jednání, zahrnuje i podmínky setrvání části jednotek armády USA v Afghánistánu po roce 2014, do jehož závěru se má většina amerických sil ze země stáhnout.

Ujednání kromě jiného stanovuje počet vojáků, kteří budou v Afghánistánu dál působit. Obsahuje prý i hlavní požadavek Washingtonu - vynětí příslušníků americké armády z afghánské jurisdikce, což jim zaručuje před místní justicí imunitu.

Nicméně Karzáí v sobotu pozdě večer při tiskové konferenci upozornil, že s Kerrym vše definitivně nedojednali. "Dosáhli jsme série dohod," sdělil novinářům, ale vzápětí dodal, že problém imunity amerických vojáků není dořešen. "V této otázce jsme se neshodli," konstatoval.

Konečné slovo v přijetí bezpečnostní dohody bude mít Velká rada (Lója džirga), která je prakticky nejvyšším rozhodujícím sněmem v Afghánistánu.

Související témata

Foto: Mohammad Ismail, Reuters

Afghánec v Kábulu myje svého koně.

Foto: Jacquelyn Martin/Pool , Reuters

Ministr zahraničních věcí USA John Kerry

Foto: Omar Sobhani, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Je to shromáždění vážených osobností politického, hospodářského a společenského života, kmenových vůdců, vysokých islámských duchovních a intelektuálů. Jeho rozhodnutí jsou závazná pro všechny orgány státní moci a mají účinnost zákona.

Reklama

Výběr článků

Načítám