Hlavní obsah

KLDR znovu spustila svůj jaderný reaktor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Severní Korea obnovila provoz jaderného reaktoru Jongbjon, který odstavila po mezinárodní dohodě v roce 2007. Uvedla to v úterý agentura Jonhap s odkazem na zprávu jihokorejské tajné služby pro zákonodárce.

Článek

Na obnovu prací v Jongbjonu upozorňovaly minulý měsíc Mezinárodní agentura pro atomovou energii i výzkumný institut při Johns Hopkinsonově univerzitě v USA. Podle něj satelitní snímky z konce srpna zachytily páru stoupající od turbín v budově reaktoru.

Reaktor, který se nachází zhruba sto kilometrů na sever od hlavního města Pchjongjangu, může produkovat plutonium pro jaderné zbraně.

Podle agentury Interfax znepokojuje obnovení provozu nejen Západ, ale i Rusko. Podle Moskvy je totiž zařízení ve špatném stavu a hrozí jaderná nehoda.

Plánovanou demontáž zrušili

Severokorejci dali Jongbjon uzavřít v roce 2007 na základě mezinárodní dohody a výměnou za uvolnění svých zahraničních účtů, které daly zmrazit USA. Režim dal odstřelit chladicí věž reaktoru a povolil také mezinárodní inspekce. Záhy však oznámil, že plánovanou demontáž zařízení ruší, jelikož se mu nedostalo diplomatického uznání a vyřazení z amerického seznamu států tzv. osy zla.

Foto: Nová Čína, Reuters

Likvidace chladící věže v Jongbjonu

KLDR v minulosti provedla tři jaderné testy, kvůli nimž na ni Rada bezpečnosti OSN uvalila tvrdé sankce. Poslední zkouška byla uskutečněna letos v únoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám