Hlavní obsah

Čínu zasáhl tajfun, dva mrtví, statisíce evakuovaných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Pobřeží jihovýchodní Číny zasáhl ráno tajfun Fitow provázený silným větrem a intenzivními srážkami. Podle agentury Nová Čína dosahovaly poryvy větru tajfunu až 200 kilometrů za hodinu, ale na pobřeží se zpomalily a tajfun se oslabil na tropickou bouři. Přesto přerušil provoz rychlovlaků a některých leteckých linek.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tajfun Fitow dorazil k pobřeží ČínyVideo: Reuters

 
Článek

Podle posledních zpráv místních úřadů si živel vyžádal nejméně dvě oběti. Obě jsou z města Wen-čou. V této pobřežní lokalitě se podle čínského rozhlasu zřítilo více než 1200 domů. Další dva lidé jsou ve Wen-čou pohřešováni a není vyloučeno, že je smetlo rozbouřené moře.

Živel zasáhl především přístav Fu-ting v provincii Fu-ťien. Z pobřežních částí muselo být přemístěno na 177 000 lidí. Ještě více obyvatel - 574 000 - bylo evakuováno v sousední provincii Če-ťiang.

Na 65 000 lodí se v neděli vrátilo do přístavů nebo se přesunulo do klidnějších vod.

Silný vítr přerušil dodávky elektřiny v okresech v provincii Če-ťiang. V této oblasti byl také přerušen provoz místních rychlovlaků a zrušena řada leteckých spojů.

Velká bouře se vytvářela také východně od Filipín, ale nakonec zemi neohrozila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám