Hlavní obsah

V ostře střeženém keňském parku zastřelili pytláci nosorožce

V jednom z nejvíce střežených keňských národních parků zastřelili pytláci bílého nosorožce. Jde o první podobný případ v národním parku Nairobi za posledních šest let. Mluvčí rezervací Paul Udoto v úterý informoval, že pytláci zvíře zabili v pátek a uřezali mu roh. Podle BBC bylo letos v Keni zabito už 35 nosorožců. Loni to přitom bylo 29 za celý rok.

Foto: Profimedia.cz

Nosorožec tuponosý (bílý). Ilustrační foto

Článek

Národní park Nairobi se nachází jen sedm kilometrů od centra keňské metropole, i z tohoto důvodu je velmi dobře chráněný. I přesto se v něm podařilo pytlákům bez povšimnutí zaútočit a jejich obětí se stala březí samice nosorožce.

"Ukazuje nám to, kam tito zločinci až mohou zajít. Musíme to brát velmi vážně. Nejspíš se setkáváme s novým stupněm pytláctví," uvedl Paul Udoto.

Jak poznamenala agentura AP, pytláci si na výpravu do střeženého národního parku troufnou nejspíš i z toho důvodu, že keňské protipytlácké zákony nejsou nijak přísné. Letos v lednu byli například čtyři čínští občané shledáni vinnými z pašování slonoviny, soud je ale neposlal za mříže, jen každému z nich vyměřil pokutu 400 dolarů (necelých 8000 korun). V září by se nicméně měl keňský parlament zabývat zákonem, který má tresty zpřísnit.

V Africe v posledních letech přibývá pytláctví, útočníci se zaměřují zejména na nosorožce a na slony. V Keni žily ještě v 70. letech minulého století tisíce nosorožců, ale po desetiletích nájezdů pytláků jich zbývá jen několik stovek. Rohy jsou obzvláště ceněny na černém trhu v Asii, kde se využívají v tamní tradiční medicíně.

Reklama

Výběr článků

Načítám