Hlavní obsah

Mandela reaguje na doteky a zkouší otevřít oči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pretoria

Čtyřiadevadesátiletý bývalý jihoafrický prezident Nelson Mandela zůstává v kritickém stavu, jak ale ve čtvrtek uvedla jeho nejstarší dcera Makaziwe, která jej navštívila, stále reaguje na dotek a snaží se otevřít oči.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Mandelova rodina přichází do nemocnice

Článek

”Mohu jen zopakovat, že můj otec se nachází ve velmi kritickém stavu. Každou chvíli se může stát cokoliv,” uvedla Makaziwe. ”Chtěla bych ale rovněž zdůraznit, že jen Bůh ví, kdy nastane ten správný čas.“

Vnučka Mdileka dodala, že rodina zažívá těžké okamžiky: „Je ve stabilním stavu a rádi bychom poděkovali všem za podporu a modlitby. Prožíváme úzkost, protože, jak víte, je v kritickém stavu, i když ten je nyní stabilní. Je to pro nás tvrdé zvláště kvůli tomu, že se všechno odehrává před očima veřejnosti.“

Foto: Ben Curtis, ČTK/AP

Makaziwe Mandela odjíždí z nemocnice, kde navštívila otce.

Jak uvedl server news24.com krátce před polednem se začali do nemocnice v Pretorii sjíždět příbuzní bojovníka proti apartheidu.

Nelson Mandela je hospitalizován již od 8. června kvůli opakované plicní infekci, v pondělních dnech se ale jeho stav výrazně zhoršil. Současný jihoafrický prezident Jacob Zuma kvůli tomu zrušil čtvrteční zahraniční cestu do Mosambiku a zamířil do nemocnice.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Děti vypouštějí balónky na počest Mandely.

I když se Jihoafričané za něj modlí a děti vypustily do vzduchu 94 balónků, obyvatelé jsou podle BBC už smířeni s tím, že zemře. „Nechceme vidět Mandelu, jak trpí příliš velkými bolestmi, zažil těžké okamžiky v životě a odchází po mnoha bojích, prochází příliš velkou bolestí,“ uvedl Khulile Mlondleni pro agenturu Reuters.

„Všichni se budeme cítit špatně, až umře, ale současně budeme oslavovat jeho život. Udělal tolik velkých věcí pro tuto zemi.“ dodal John Ndlovu.

Mandelův zdravotní stav komentoval i americký prezident Barack Obama, který přijel na týdenní cestu do Afriky. V jejím rámci se o víkendu přesune i do Jihoafrické republiky, a jak potvrdil, svůj program zatím nebude nijak měnit. Na tiskové konferenci v Senegalu Obama uvedl, že jeho myšlenky a modlitby nyní směřují k Mandelově rodině a Jihoafričanům. Mandela je podle něj světovým hrdinou, jehož "odkaz tu zůstane dlouhé věky".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám